Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în legătură cu înțelegerile de cartel de pe piața carburanților, după ce, în ultima perioadă, au fost înregistrate majorări în lanț a prețurilor. Denunțul a fost depus, astăzi, de către consilierul prezidențial în domeniul energetic. Sergiu Tofilat a declarat pentru TV8 că denunțul va fi expediat și Parlamentului, pentru a evalua activitatea Consiliului Concurenței. De cealaltă parte, Consiliul Concurenței a calificat denunțul drept o presiune din partea Președinției și a precizat că, peste 2 săptămâni, vor prezenta un raport Parlamentului despre înțelegerile de cartel.

SERGIU TOFILAT, consilier prezidențial: „Unii directori ai companiilor petroliere declară în public, că ei coordonează prețul. S-au înțeles să nu le modifice până în ajunul alegerilor prezidențiale. Ei chiar public au recunoscut acest lucru. Pentru mine este o situație de deja vu, fix cum se comporta conducerea BNM, atunci când se fura miliardul: toți știu, toți cunosc, au instrumentele legale, dar nimic nu se întâmplă.”

Tofilat a mai declarat că denunţul va fi expediat și Parlamentului, împreună cu solicitarea de a fi iniţiată o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei.

SERGIU TOFILAT, consilier prezidențial: „Președintele Consiliului Concurenței a declarat, în 2019, vara, în comisia parlamentară, că ei au toate probele, și directe și indirecte, și până la finele anului, vor remite o decizie și vor aplica sancțiuni. Lucrul acesta nu s-a întâmplat, iată, un an și jumătate.”

În același timp, consilierul prezidențial a menționat că prima companie petrolieră, care va recunoaşte înţelegerea de cartel, va fi privilegiată.

SERGIU TOFILAT, consilier prezidențial: „Pentru companiile petroliere, la fel, am un mesaj. În legea concurenței, este prevăzut că cel care vine primul și declară că au avut loc înțelegeri de cartel, benificiază de o reducere ori chiar o scutire de amendă. Îi îndemn să se grăbească, să fie primii care denunță, și atunci vor scăpa de pedeapsă.”

În ultima perioadă, petroliștii din Republica Moldova au afișat majorări la carburanți mai multe săptămâni la rând. Acestea au început încă din luna decembrie a anului trecut, atunci când, atât benzina, cât și motorina s-au scumpit cu aproximativ 50 de bani. Anul 2020 s-a încheiat cu o scumpire de 1- 2%.

Ulterior, au mai fost înregistrate și alte scumpiri de aproape un leu la litru. Pe data de 12 martie curent, în plenul Legislativului, au fost desfășurate audieri privind majorările prețurilor la carburanți. Atunci, au fost audiați președintele ANRE, Veaceslav Untilă, și conducerea Consiliului Concurenței.

După audieri, deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Consiliul Concurenței urma să prezinte, în termen de 30 de zile, Comisiei economie, buget și finanțe raportul de investigație și propuneri pentru redresarea situației. a avut loc la 5 februarie

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!