/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Deținutele de la Rusca produc gumă de mestecat la o fabrică deschisă, în premieră, la Hîncești

missing
02 aprilie 2021, ora 21:08

Continuă să-și întrețină familiile, chiar dacă se află după gratii. 40 de femei, care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul de la Rusca, produc gumă de mestecat la o fabrică din Hîncești. Deținutele au fost angajate, acum o lună, și vor ridica lunar un salariu de 7 mii de lei. Afacerea a luat naștere, după ce o femeie de afaceri din Ucraina a decis să aducă utilajul necesar și să investească bani grei pentru prepararea gumei de mestecat, care va fi exportată, în mare parte, în țările Uniunii Europene.

În această sală spațioasă din municipiul Hîncești se produce gumă de mestecat. Fără studii în domeniu, dar instruite ca la carte, deținutele se descurcă de minune la locul lor de muncă.

Motivația lor principală este dorința de a-și recăpăta libertatea și posibilitatea de a trimite un ban acasă.

Printre angajate am întâlnit-o și pe Elena. Acum 3 ani, femeia a fost condamnată la 10 ani de închisoare. Ea regretă mult ceea ce a făcut și că a ajuns după gratii. Faptul că a fost încadrată în câmpul muncii îi dă posibilitatea nu doar să adune bani, dar și să-i fie redusă pedeapsa.

În fiecare zi, deținutele fac naveta de la Penitenciar la serviciu. Acestea sunt escortate de gardieni, care le și supraveghează în timpul muncii.

Fabrica de producere a gumei de mestecat este o premieră pentru Republica Moldova. Afacerea a fost pusă pe roate de Irina Firdiuk, o femeie de afaceri din Ucraina, care a decis să investească bani grei, asumându-și toate riscurile. Numai utilajul a costat-o un milion de euro.

În următoarea perioadă, gumele de mestecat vor putea fi găsite pe rafturile magazinelor din țară. Totuși, cea mai mare parte va fi exportată în țările din Uniunea Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram