/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Străzi prietenoase pentru cicliști, benzi amenajate și rasteluri în sectorul Botanica

missing
03 aprilie 2021, ora 09:32

În sectorul Botanica se extinde ambițios infrastructura necesară pentru biciclete. Așadar, vom avea un oraș mai atractiv și plin de viață.

În ultimii ani în Chișinău a apărut un adevărat fenomen de „bike boom”, iar numărul celor care optează pentru biciclete și trotinete electrice este în continuă creștere. Problema benzilor pentru biciclete și a infrastructurii necesare este una foarte gravă la noi sau, mai bine zis, aceasta lipsește definitiv. 

În contextul programului de revitalizare urbană din sectorul Botanica, pentru care și-a asumat responsabilitatea cel mai dinamic dezvoltator imobiliar din Chișinău „NEWTON HOUSE”, se prevede spre realizare un cartier rezidențial unic și modern. Acesta și-a propus drept obiectiv amenajarea pistelor pentru bicicliști, rasteluri (parcări pentru biciclete) și conectarea acestora cu pistele existente din oraș. Pistele vor fi proiectate astfel ca să fie conectate nemijlocit cu pasarela pietonală spre parcul natural Grădina Botanică. Obiectivul este creșterea numărul celor care utilizează în deplasările zilnice bicicleta, dar și de a spori siguranța bicicliștilor în trafic.

Care e sensul pistelor pentru bicicliști?

Ciclismul urban este o modalitate de transport nepoluant care trebuie să beneficieze de o mai mare atenție, în contextul măsurilor pe termen mediu și lung privind protecția climei, reducerea zgomotului și gestionarea calității aerului. Amenajarea unei astfel de centuri pentru biciclete oferă o mulțime de avantaje atât pentru pietoni, cât și pentru bicicliști, printre care se numără:

  • Siguranță mai mare, accidente și leziuni reduse

Multe piste de biciclete nu sunt delimitate, lăsând bicicliștii mai vulnerabili la accidente. Benzile protejate sporesc siguranța și reduc formarea accidentele cu 89%. Așadar, pistele protejate sporesc siguranța pietonilor și au potențialul de a reduce traficul.

  • Siguranță sporită și pentru pietoni

Pistele pentru biciclete sunt esențiale pentru siguranța rutieră, ajutând la delimitarea în mod clar a spațiului dintre autovehicule și biciclete. Acestea sunt vitale în a permite șoferilor să prezică locurile în care să se aștepte la bicicliști. În plus, adăugarea de piste de biciclete special amenajate poate reduce ciclismul pe trotuare cu până la 56%. Acest lucru aduce siguranță și pietonilor care merg pe jos. 

  • Promovează un stil de viață activ și un lifestyle european

Pistele de biciclete protejate sunt frecvent observate în orașele aglomerate în care mersul cu bicicleta este adesea mai rapid decât automobilul propriu-zis. Iar implementarea unor astfel de acțiuni vor duce, cu siguranță, la valorificarea unui stil de viață mai activ și în rândul chișinăuienilor. Acest lucru are drept consecință crearea unor comunități din ce în ce mai viabile, deoarece ciclismul face orașul mai atractiv. 

  • Mai multe oportunități de deplasare

Încurajarea mersului pe bicicletă și mersul pe jos sunt importante pentru îmbunătățirea calității vieții urbane. Ciclismul și mersul pe jos poate economisi bani oamenilor, poate aduce emoții pozitive și, cel mai important, poate degaja orașului de trafic. În plus, mersul pe bicicletă are beneficii asupra stării de sănătate, reduce stresul și oferă o varietate de beneficii cognitive.

Astfel de proiecte sunt lăudabile, deoarece încurajează o cultură a ciclismului și a unui mod de viață sănătos. O pistă dedicată bicicletelor va fi amenajată în noul proiect rezidențial NEWTON HOUSE GRĂDINA BOTANICĂ. 

Lista de beneficii pentru chișinăuieni este făcută public pe site-ul oficial: Newton House

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram