/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Plin de datorii, dar cu patru locuințe și tot atâtea mașini. Declarația de avere a lui Ilan Șor

missing
04 aprilie 2021, ora 10:41

Plin de datorii, dar, în schimb, cu patru locuințe și tot atâtea automobile, dintre care unul este estimat la 25 de milioane de ruble rusești. Deputatul Ilan Șor, care de doi ani este plecat din țară, și-a publicat declarația de avere a familiei sale pentru anul trecut. Politicianul a avut venituri de la Parlament, de unde a ridicat o aproape 4 mii de lei în calitate de salariu, pentru că, mai apoi, a fost lipsit de leafă. Pe când, soția acestuia, interpreta Jasmin, a câștigat peste un milion de ruble rusești, echivalentul a aproape 300 de mii de lei, din activitatea de întreprinzător. În schimb, Șor continuă să-i fie dator mamei sale vitrege cu peste o sută de milioane de lei.

La capitolul venituri, Ilan Șor a indicat salariul său de la Parlament, care anul trecut a fost de 3485 de lei, pentru că mai apoi a fost luată decizia de a-l priva de leafă și de indemnizație, din cauză că nu se prezintă la ședintele legislativului. A reușit să beneficieze și de o indemnizație de 1625 de lei. Grosul veniturilor însă a fost ridicat din activitatea de întreprinzător – peste un milion de ruble rusești, echivalentul a aproape 280 de mii de lei.

Deputatul mai indică un teren intravilan de 6,7 ari, ce valorează peste 640 de mii de lei. De asemenea, Ilan Șor este proprietarul a trei apartamente, a unui garaj și a unei case de locuit.

Ultimele două bunuri au fost procurate în 2014, după care Șor nu a mai achiziționat imobile, potrivit declarației de avere. În timp ce casa este evaluată la peste 4 milioane de lei, garajul costă puțin peste 180 de mii. Cel mai spațios apartament din cele deține de Șor are aproape 240 de metri pătrați și costă peste 800 de mii de lei.

Familia deputatului mai deține și patru automobile, dintre care unul la Moscova, ce se regăsesc și în declarația precedentă. Astfel, el indică un Bentley Continental, pe care l-a cumpărat în 2014, cu peste 2,5 milioane de lei. Ma are în garaj un Gaz, fabricat în fosta Uniune Sovietică, estimată la 5 mii de lei, dar și o Toyota, pentru care ar fi dat doar 400 de lei. Acum trei ani, Șor a achiziționat un automobil de lux, pe care îl deține la Moscova. Este vorba de un Bentley exclusivist, estimat la 25750000 sau aproximativ 6 milioane de lei, la volanul căruia a fost surprinsă soția sa, interpreta Jasmin. La capitolul cadouri, politicianul declară un ceas marca Rolex, prețul căruia este de 10 mii de dolari și pe care l-a primit de Revelion în 2018.

De asemenea, acesta își ține banii în 21 de conturi bancare, dintre patru sunt deschise în Federația Rusă. Cumulativ, în băncile rusești el are peste 400 de mii de ruble rusești, echivalentul a aproape 100 de mii de lei. Și în Republica Moldova, deputatul păstrează bani. Cei mai mulți sunt pe un cont, deschis la Moldinconbank, unde are peste 326 de mii de lei. (intră carton 3) Și în această declarație de avere se regăsesc împrumuturile mari de bani de la mama sa vitregă, Ilona Șor.

În total, acesta a împrumutat de la ea, în perioada 2015 – 2019, șase sume de bani, fără dobândă. Cea mai consistentă presupune 30 de milioane de moldovenești, pe care i-a primit în 2019, anul în care a părăsit Republica Moldova. Dacă este să adunăm sumele luate cu împrumut, atunci Șor a primit 100 de milioane de lei și aproape 350 de mii de euro. Acesta s-a împrumutat și de tatăl socru cu 2,2 milioane de ruble rusești.

Familia politicianului deține cote părți în două firme din Rusia, ce prestează activități artistice și la una din Chișinău, specializată în activități de comerț. Ilan Șor, care în prima instanță a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare, în dosarul fraudei bancare, a părăsit Republica Moldova în 2019, după ce democrații au predat puterea. Potrivit datelor Procuraturii Generale, el se află acum în Israel. Dosarul său se află acum pe rol la Curtea de Apel Cahul, însă nu este clar când cercetarea judecătorească se va apropia de final. La acuzațiile procurorilor, Șor se declară nevinovat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram