/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/DOC/ Greceanîi s-a adresat Consiliului Europei: „Considerăm absolut iresponsabilă tentativa președintei R. Moldova de dizolvare a Parlamentului”

missing
05 aprilie 2021, ora 12:56

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a expediat o scrisoare în adresa secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric. Potrivit documentului, care a fost expediat la 1 aprilie, speakera Parlamentului solicită „intervenția în medierea conflictului instituțional dintre președintele Republicii Moldova și Parlament în vederea restabilirii ordinii de drept și revenirii președintelui în câmpul constituțional”.

În aceeași scrisoare, Greceanîi susține că „în acțiunile președintelui R. Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”.

„Legislativul apreciază faptul că a priori nu sunt întrunite condițiile prevăzute de Constituție pentru dizolvarea Parlamentului, or, despre existența unei voințe politice suficiente pentru investirea unui Guvern, Președintele Republicii Moldova a fost informat în mod constant, fiindu-i solicitată în repetate rânduri desemnarea candidaturii majorității parlamentare pentru funcția de Prim-ministru.

Constatăm că în acțiunile Președintelui Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept. Considerăm acțiunile Președintelui Republicii Moldova ca fiind contrare Avizelor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (de la Veneția) nt. 886 din r9 iunie 2012, precum și nr.954 din 24 iunie 2019.

Considerăm absolut iresponsabilă tentativa Președintelui R. Moldova de a dizolva Parlamentul în condițiile crizei pandemice fără precedent, dar și în condițiile existenței voinței politice pentru învestirea unui Guvern.

În consecință, Invităm respectuos să interveniți în medierea conflictului instituțional dintre Președintele Republicii Moldova și Parlament în vederea restabilirii ordinii de drept și revenirii președintelui țării în câmpul constituțional”, se arată în document.

În cadrul ședinței Legislativului din 26 martie, deputații fracțiunii „Șor”, „Pentru Moldova” și PSRM au votat o declarație prin care își exprimă dezacordul dizolvării Parlamentului. Inițiativa legislativă aparține fracțiunii parlamentare PSRM și a fost adoptată cu voturile a 54 de parlamentari.

Precizăm că, președinta Maia Sandu s-a adresat Curții Constituționale la 30 martie. În sesizare, șefa statului întrebă Înalta Curte dacă sunt întrunite toate circumstanțele privind dizolvarea Parlamentului.

Ulterior, în cadrul ședinței Legislativului din 31 martie, aleșii poporului au votat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la instituirea stării de urgență pentru 60 de zile. Proiectul a fost susținut de 52 de deputați. Potrivit Constituției, în această perioadă Legislativul nu poate fi dizolvat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram