/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Fără nicio funcție oficială, Dodon continuă să vină cu recomandări: „Unele restricții ar putea fi minimizate sau parțial retrase”

missing
05 aprilie 2021, ora 11:36

Deși săptămâna trecută fracțiunea parlamentară a PSRM a votat pentru instituirea stării de urgență în Republica Moldova, ceea ce a dus la înăsprirea unor măsuri restrictive, astăzi, 5 aprilie, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, susține că unele restricții ar putea fi minimalizate sau chiar retrase. 

Igor Dodon, care nu deține nicio funcție, a scris pe Facebook mai multe recomandări, menționând că „situația de urgență declarată de Parlament trebuie continuată, unele restricții ar putea fi minimizate sau parțial retrase (în special referitor la procesul de studii pentru clasele 1-4, ieșirea în spațiile publice și parcuri și altele), însă acum este momentul pentru a veni cu mai multe acțiuni de susținere și protecție a populației și agenților economici”.

„Starea de urgență permite comisiei situații excepționale și guvernului să aprobe decizii extraordinare pentru realocarea mijloacelor în susținerea populației și procurarea celor necesare luptei cu pandemia din bugetul anului 2021, accesarea unor noi împrumuturi din surse interne. Apropo, sursele externe nu pot fi accesate de un guvern interimar, lucru care trebuie să fie bine cunoscut de cei care se consideră specialiști, inclusiv de candidații „fake” la funcțiile de miniștri sau prim-miniștri cu zero voturi în parlament, care în ultimele zile fac multă spumă populistă pe rețelele de socializare”, a adăugat Dodon.

Cu 52 de voturi în Parlament, pe data de 31 martie, a fost instituită stare de urgență, care va dura până pe 30 mai curent, adică 60 de zile. În această perioadă deciziile vor fi luate de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Ulterior, pe 1 aprilie au fost instituite noi măsuri. Membrii CSE au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor. În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice și private, Comisia a stabilit că, conducerea acestora va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.

Tot atunci, membrii Comisiei au decis că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănatate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.

CSE a interzis întreprinderilor prestatoare de servicii publice să sisteze furnizarea serviciilor, prin deconectarea locurilor de consum, sau să aplice penalități pe motiv de neachitare de către consumatorii casnici a facturilor de energie electrică, termică, telefonie fixă, gaze naturale sau apă potabilă consumată. Deconectarea de la utilități poate fi făcută doar în cazul în care este pusă în pericol viața și sănătatea oamenilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram