/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Nemerenco spune că în plină pandemie situația în spitale este deplorabilă. „Pacienții, forțați să umble pe drumuri”

missing
05 aprilie 2021, ora 21:15

Consiliera în domeniul sănătății a Președinției, Ala Nemerenco, spune că situația în spitalele din țară este deplorabilă. Pe rețelele sociale ea a scris că a primit informații, de la mai mulți cetățeni și medici, potrivit cărora în multe instituții lipsesc medicamentele de bază și esențiale utilizate în tratamentul anti-COVID-19.

„Este revoltător că pacienții sau rudele lor sunt forțați să umble pe drumuri căutând în farmacii, soluție fiziologică sau sisteme de perfuzii pentru a putea fi tratați. Am cerut Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să asigure de urgență spitalele cu toate cele necesare, așa încât pacienții să nu fie nevoiți să-și cumpere din bani proprii antivirale, seringi sau novocaină, iar medicii să poată oferi asistență medicală calitativă”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Consiliera a adăugat că mai multe spitale, în special raionale, se confruntă cu un management defectuos, cauzat de conflictele locale politice, de demisii, numiri, aceasta creând situații tensionate în colective.

„Am propus ministerului să detașeze în aceste instituții temporar, pe perioada situației de urgență, în calitate de directori interimari persoane cu experiență în gestionarea pandemiei, din personalul instituțiilor republicane sau municipale”, a precizat Ala Nemerenco.

Amintim că în perioada 1 aprilie – 30 mai în Republica Moldova a fost impusă stare de urgență, fiind impuse mai multe restricții, printre care și un regim special de circulație la Chișinău și Bălți.

În urma instituirii unor măsuri mai stricte, numărul cazurilor noi puțin s-a diminuat, astăzi în Republica Moldova fiind confirmate alte 703 cazuri noi de infectare cu virusul COVID-19.

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a spus că angajații Ministerului Sănătății precizează că nu este exclusă o relaxare provizorie a cazurilor de infectări, însă evoluția trebuie analizată după două săptămâni. Potrivit lui, dacă în 14 zile va fi înregistrată o diminuare, doar atunci se poate de vorbit despre o reducere a cazurilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram