Contractarea de către Guvern a unui credit de la Banca Națională a Moldovei (BNM) de până la 20 miliarde de lei este ilegală. Un eventual împrumut din partea BNM statului, în special în proporții atât de mari va crea presiuni inflaționiste, va deprecia moneda națională, va submina creșterea economică, va duce la reducerea locurilor de muncă și înrăutățirea condițiilor de trai a populației, spun reprezentanții Expert-Grup.
Experții economici explică că „articolul 41 din Legea cu privire la BNM specifică în mod expres interdicția creditării statului: „Banca Naţională nu va acorda împrumuturi şi garanţii sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piaţa primară a valorilor mobiliare de stat sau prin acordarea de credite overnight”.
O eventuală decizie în acest sens poate „afectată și mai mult imaginea Republicii Moldova în fața potențialilor creditori sau investitori, atât din țară, cât și peste hotare, ceea ce va face și mai dificilă atragerea de finanțări în condiții avantajoase și atragerea de investiții, străine și locale”.
Totodată, economiștii menționează că o eventuală creditare directă de către BNM a Guvernului va spori riscurile de țară și va înrăutăți percepția investitorilor, creditorilor și partenerilor de dezvoltare privind Republica Moldova.
Astfel, în particular, aceasta va depriva Republica Moldova de alte forme de finanțare, atât cu efecte imediate, cât și pe termen lung, și anume: va compromite perspectivele memorandumului cu Fondul Monetar Internațional, de care sunt legate și alte finanțări preferențiale din partea Uniunii Europene și altor parteneri strategici ai țării, va duce la creșterea dobânzilor la împrumuturile contractate pe intern și extern și, respectiv, la creșterea costurilor bugetare contractarea acestor finanțări și va compromite ideea emiterii Euroobligațiunilor pe piețele externe de capital.
Mai mult, propunerea ar putea genera pierderi la bugetul de stat. „Pe fundalul creșterii riscurilor de țară, dar și a unei politici monetare mai restrictive pentru a reduce volumul de bani fără acoperire din economie, vor crește costurile împrumuturilor contractate de Guvern. Aceasta va duce, în mod imediat, la creșterea dobânzilor aferente valorilor mobiliare de stat la care Ministerul Finanțelor recurge permanent pentru a refinanța împrumuturile contractate anterior, precum și pentru a finanța deficitul bugetar”, se mai arată în analiza Expert-Grup.
Amintim că vineri, 2 aprilie, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a propus ca statul să ia un împrumut de la Banca Națională a Moldovei, pentru a ajuta cetățenii și agenții economici în perioada stării de urgență. Potrivit acestuia, o astfel de decizie poate fi luată de Comisia pentru Situații Excepționale.
La scurt timp după propunerea lui Dodon, Banca Națională a Moldovei a precizat că un astfel de împrumut este ilegal, adăugând că orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației. „Pentru depășirea crizei economice, susținerea agenților economici și a populației în condițiile pandemiei, executivele din mai multe țări recurg la împrumuturi interne sau externe. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități”, preciza BNM.