/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Banca Națională îi spune „NU” lui Dodon”! „Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului”

missing
02 aprilie 2021, ora 13:45

Banca Națională a Moldovei îi răspunde președintelui PSRM, Igor Dodon, care a sugerat astăzi, în cadrul vlogului său săptămânal că statul ar trebui să se împrumute de la BNM, pentru a-și sprijini cetățenii și agenții economici, în perioada stării de urgență. Instituția financiară îi spune „nu” politicianului și subliniază că legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului. 

Într-un comunicat de presă, Banca Națională menționează că orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației.

„Pentru depășirea crizei economice, susținerea agenților economici și a populației în condițiile pandemiei, executivele din mai multe țări recurg la împrumuturi interne sau externe. Creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare. În prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități” precizează BNM.

Potrivit Băncii Naționale, un împrumut de tipul celui sugerat de Dodon ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și la sărăcirea populației, dar și la deprecierea monedei naționale și creșterea inflației.

„BNM menține rezervele valutare la un nivel adecvat. Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaţionale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului.” Suficiența acestora se apreciază, conform practicilor internaționale, cu ajutorul mai multor indicatori, între care, acoperirea unei perioade adecvate de import și gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt. Momentan, acești indicatori arată un grad înalt de adecvare a rezervelor valutare. Acest fapt vorbește despre reziliența economiei noastre la situații de criză. Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare. Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente”, menționează BNM.

„Drept urmare, orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii”, potriviit Băncii Naționale a Moldovei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram