Socialiștii vor cere crearea unei comisii de anchetă după ce judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit. DEspre aceasta a anunțat deputatul PSRM Grigore Novac în cadrul unui briefing de presă.  Acesta a mai precizat că solicitarea va fi făcută la următoarea ședință a Parlamentului.

„SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic și asta tot e grav, dacă nu au cunoscut”, a mai adăugat Novac.

De cealaltă parte, Serviciul de Informații și Securitate neagă orice implicare în operațiunea de răpire a judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Potrivit purtătoarei de cuvânt a SIS, Daniela Mânzatu, răpirea magistratului nu a fost coordonată cu serviciile speciale de la Chișinău.

„Instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate aceste insinuări şi interpretări. Reiterăm că Serviciul își realizează atribuțiile în strictă conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea drepturilor omului, inclusiv și ale cetățenilor străini. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm alegatiile privind implicarea instituției în activități ce depășesc cadrul legal”, se menționează într-o declarație de presă emisă de SIS.

De asemenea, Serviciul de Informații și Securitate mai informează că „monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate”.

Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău pe data de 3 aprilie, chiar din centrul Chișinăului.

Poliția a pornit un proces penal pe acest caz. „La moment ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile în stabilirea tuturor circumstanțelor”, a declarat pentru tv8.md purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, Natalia Stati.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat astăzi, 5 aprilie, într-un briefing de presă că o persoană a fost deja reținută, însă nu a oferit detalii. Voicu a precizat în schimb că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!