/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ „S-au descoperit scheme și instituții financiare noi”. Comisia de anchetă privind dosarul „Laundromat” oferă detalii

missing
05 aprilie 2021, ora 14:07

Președinta Comisiei de anchetă „Laundromat”, deputata Inga Grigoriu, susține că Procuratura Generală ezită să ofere răspuns la mai multe întrebări ale deputaților privind spălarea banilor proveniți din jurisdicții străine prin Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Deputata susține că au fost adresate un șir de întrebări și a solicitat procuraturii să depună tot efortul pentru a prezenta răspunsurile la cele mai importante întrebări cum ar fi: Cine din procurori pe parcursul anului 2020 a exercitat urmărirea penală în această cauză și cine la momentul actual exercită urmărirea? Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost puse sub învinuire în această cauză? Câte persoane pe parcursul anului 2020 până în prezent au fost scoase de sub urmărire penală în această cauză? etc.

„Procuratura Republicii Moldova se eschivează în a ne da răspunsuri la întrebări formulate încă în luna februarie. Nu avem răspunsuri datate cu 1 februarie, 2 februarie. Dar aceste demersuri pentru noi sunt esențiale. Răspunsurile la aceste întrebări pe care noi le-am pus Procuraturii fie la Procuratura Anticorupție, fie Procuratura Generală, va forma într-un final o concluzie importantă a raportului pe care acum îl scriem. Altfel vor fi prezentate informații puține, informații neconsistente și pe care le-ați citit până acum în presă. Ținând cont de faptul că avem noi circumstanțe am investigat fenomenul în profunzime. Avem peste 160 de demersuri pe care le-am depus și le-am înaintat instituțiilor statului. Întrebările țin de evenimentele care au avut loc nu demult”, a declarat președinta Comisiei de anchetă, Inga Grigoriu.

Grigoriu precizează că în cadrul cercetărilor au fost descoperite noi scheme cu implicarea unor instituții care până acum nu au figurat în anchetă.

„S-au descoperit noi scheme, noi instituții financiare participante. Scheme care din păcate nu se finalizează. Vrem să contrapunem faptele și vrem să înțelegem cât R. Moldova va mai fi folosită în astfel de operațiuni”, a declarat Inga Grigoriu.

Totodată, președinta Comisiei de anchetă a anunțat că astăzi vor avea loc audieri cu ușile închise unde vor participa reprezentanții SIS și cei ai Centrului de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor, iar miercuri, vor avea loc audieri publice.

„Astăzi, la orele 14:00 vor avea loc audieri cu ușile închise cu reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și reprezentanți ai Centrului de Combatere și Prevenire a Spălării Banilor cu privire la întrebări de precizare care au apărut pe parcursul elucidării tuturor circumstanțelor prin care R. Moldova a fost folosită drept spălătorie”, a precizat Grigoriu.

„Miercuri, la orele 15:00, vom avea audieri publice care pot fi urmărite online pe site-ul Parlamentului. Este invitat în calitate de participant un ex-deputat. Numele lui este Valeriu Guma, care s-a oferit să ne răspundă la diverse întrebări care au apărut în cadrul cercetării cadrului normativ. Cum s-a modificat legislația încât au trecut acești bani fără a fi opriți. Am descoperit noi elemente importante. Și la acest proiect de lege stă semnătura ex-deputatului, ex-președintele al Comisiei de Securitate Națională, Stoianoglo. Vrem să înțelegem anumite aspecte”, a mai adăugat parlamentara.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

Precizăm că, la 26 martie, termenul de activitate al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost extins cu 45 de zile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram