După ce mai multe ONG-uri din mass-media au lansat un apel privind intenția de a majora plata pentru locațiune în incinta Casei Presei, Cancelaria de Stat vine cu precizări publice privind raționamentul acțiunilor inițiate în acest sens.

„Având în vedere că valoarea coeficientului de piață (K4), folosit în calcule pentru determinarea cuantumului minim al chiriei bunurilor proprietate publică se determină reieșind din prevederile Legii bugetului de stat, menționăm:

Potrivit Anexei nr.9 la Legea bugetului de stat pentru anul 2021, coeficientul de piaţă (K4) se stabileşte prin înţelegerea părţilor şi nu poate fi mai mic de 1,0, iar pentru genurile de activitate desfăşurate în încăperile menţionate la lit. d) poziţiile 1)–6), el nu poate fi mai mic de 0,5, excepţie făcând: încăperile folosite de organele mijloacelor de informare în masă, pentru care coeficientul de piaţă se stabileşte în intervalul de la 1,0 la 1,5.

Potrivit contractului-model de locațiune, anexă la Regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, și anume pct. 5.1: modificarea clauzelor contractului de locaţiune, prelungirea sau rezilierea lui se efectuează cu acordul părţilor contractante.

Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, fiind gestionar al bunului imobil proprietate de stat Casa Presei (mun. Chișinău, str. Pușkin 22), în cadrul raporturilor contractuale de locațiune are calitate de „Locator”.  Prin urmare, Locatorul a făcut uz de dreptul său de a iniția renegocierea condițiilor locațiunii, reieșind din preţurile existente pe piaţă, oferta solicitantului chiriei şi alte condiţii de pe piață imobiliară”, se arată în comunicatul emis de Cancelaria de Stat.

Instituția precizează că Direcția a demarat procesul de renegociere a prețului chiriei prin majorarea coeficientului de piaţă (K4) nu doar cu organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, dar cu toți locatarii care închiriază spații în incinta Casei Presei, pentru care era aplicat coeficientul  K4 minimal, adică sub media acestuia.

Totodată, regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat prin H.G. nr.483/2008 prevede:  contractele de locaţiune sau modificările acestora pot fi semnate doar după primirea acordului autorităţii abilitate, care verifică corectitudinea încheierii lor.

„Prin urmare, Cancelaria de Stat, în calitate de fondator/autoritate abilitată, urmează să verifice corectitudinea modificărilor operate doar după negocierea acestora de către părțile contractante”.

Amintim că, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția Cancelariei de Stat de a majora tarifele de locațiune de către mijloacele de informare în masă a spațiilor în clădirile proprietate publică și solicită intervenția urgentă pentru a nu admite acest lucru.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!