/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Noi explozii, ajutor UE și pericol atomic. Stefanciuk a semnat legea mobilizării

Precizări de la Cancelaria de Stat după apelul ONG-urilor de media privind intenția de a majora tarifele în Casa Presei

missing
07 aprilie 2021, ora 17:34

După ce mai multe ONG-uri din mass-media au lansat un apel privind intenția de a majora plata pentru locațiune în incinta Casei Presei, Cancelaria de Stat vine cu precizări publice privind raționamentul acțiunilor inițiate în acest sens.

„Având în vedere că valoarea coeficientului de piață (K4), folosit în calcule pentru determinarea cuantumului minim al chiriei bunurilor proprietate publică se determină reieșind din prevederile Legii bugetului de stat, menționăm:

Potrivit Anexei nr.9 la Legea bugetului de stat pentru anul 2021, coeficientul de piaţă (K4) se stabileşte prin înţelegerea părţilor şi nu poate fi mai mic de 1,0, iar pentru genurile de activitate desfăşurate în încăperile menţionate la lit. d) poziţiile 1)–6), el nu poate fi mai mic de 0,5, excepţie făcând: încăperile folosite de organele mijloacelor de informare în masă, pentru care coeficientul de piaţă se stabileşte în intervalul de la 1,0 la 1,5.

Potrivit contractului-model de locațiune, anexă la Regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, și anume pct. 5.1: modificarea clauzelor contractului de locaţiune, prelungirea sau rezilierea lui se efectuează cu acordul părţilor contractante.

Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, fiind gestionar al bunului imobil proprietate de stat Casa Presei (mun. Chișinău, str. Pușkin 22), în cadrul raporturilor contractuale de locațiune are calitate de „Locator”.  Prin urmare, Locatorul a făcut uz de dreptul său de a iniția renegocierea condițiilor locațiunii, reieșind din preţurile existente pe piaţă, oferta solicitantului chiriei şi alte condiţii de pe piață imobiliară”, se arată în comunicatul emis de Cancelaria de Stat.

Instituția precizează că Direcția a demarat procesul de renegociere a prețului chiriei prin majorarea coeficientului de piaţă (K4) nu doar cu organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media, dar cu toți locatarii care închiriază spații în incinta Casei Presei, pentru care era aplicat coeficientul  K4 minimal, adică sub media acestuia.

Totodată, regulamentul cu privire la modul de dare în locaţiune a activelor neutilizate, aprobat prin H.G. nr.483/2008 prevede:  contractele de locaţiune sau modificările acestora pot fi semnate doar după primirea acordului autorităţii abilitate, care verifică corectitudinea încheierii lor.

„Prin urmare, Cancelaria de Stat, în calitate de fondator/autoritate abilitată, urmează să verifice corectitudinea modificărilor operate doar după negocierea acestora de către părțile contractante”.

Amintim că, organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu intenția Cancelariei de Stat de a majora tarifele de locațiune de către mijloacele de informare în masă a spațiilor în clădirile proprietate publică și solicită intervenția urgentă pentru a nu admite acest lucru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram