/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

Starea de urgență va fi contestată la CC. Țîcu: „O găselniță prin care am fost trași pe sfoară”

missing
07 aprilie 2021, ora 13:08

Instituirea stării de urgență va fi contestată la Curtea Constituțională. Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat că va depune o sesizare în acest sens, spunând că „va cere să fie declarată neconstituțională hotărârea Guvernului și cea a Parlamentului privind instituirea stării de urgență”. 

„Suntem parte la o șmecherie moldovenească. O găselniță prin care am fost trași pe sfoară de actuala Guvernare Dodon-Șor. Înțeleg de ce această guvernare Dodon-Șor și-a dorit instituirea ilegală a acestei stări de urgență”, a menționat Octavian Țîcu.

„Guvernul, în situația în care se află, nu putea să propună Parlamentului instituirea stării de urgență. Parlamentul nu putea iniția acest proiect de lege prin care s-a votat instituirea stării de urgență. S-au încălcat mai multe articole de lege. Această stare de urgență a falimentat și nu își avea locul, decât dintr-un raționament politic”, a adăugat Țîcu.

În Republica Moldova este stare de urgență până pe data de 30 mai curent, fiind instituită de către Parlament, la propunerea Guvernului în exercițiu. Propunerea a fost votată pe 31 martie curent de către deputații din PSRM și Partidul Șor.

Instituirea stării de urgență a fost votată de Parlament, chiar dacă, la acel moment, nu a fost prezentat un plan de măsuri. Abia a doua zi, adică pe data de 1 aprilie, s-au întrunit membrii CSE, care au dispus desfășurarea procesului educațional la distanță, cu excepția grădinițelor.

În ceea ce privește modalitatea de lucru a instituțiilor publice și private, Comisia a stabilit că, conducerea acestora va atrage la serviciu până la 30% din personalul care este antrenat în activitatea de birou, restul angajaților vor munci de la distanță. În entitățile care nu pot asigura munca la distanță, aceasta se va organiza pe grupe. În același timp, Agenția Servicii Publice va activa în baza programărilor prealabile, astfel încât să se evite formarea cozilor.

A fost luată hotărârea de a institui, începând cu 3 aprilie 2021, regim special de circulație a persoanelor, în orașele Chișinău și Bălți. Se interzice deplasarea în afara locuințelor în intervalul orelor 23:00 – 05:00.

Tot atunci, s-a interzis aflarea persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, zone de agrement, terenuri de joacă, sau terenuri sportive. Mai apoi, decizia a fost anulată de comisiile din Chișinău și Bălți.

Membrii Comisiei au mai decis că în cazul în care o unitate economică va încălca măsurile de sănătate publică sau va pune în pericol sănătatea cetățenilor, activitatea acesteia va fi suspendată pe perioada stării de urgență.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram