Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Buna Vestire. Zeci de enoriași au venit la Catedrală, dis-de-dimineață, pentru a asculta sfânta liturghie, în această zi despre care Biserica spune că este una dinte cele mai importante sărbători creștine de peste an. Însă, și de această dată, am văzut că, în lăcașul sfânt nu se respectă întocmai normele impuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea virusului Covid-19. Îmbulzeală am găsit și în hala de pește din Piața Centrală, întrucât în această zi, creștinii care postesc, au dezlegare la pește.

Zeci de enoriași au mers, astăzi, la Catedrala Mitropolitană, pentru a asista la liturghia de Buna Vestire, aceasta fiind una dintre cele mai mari sărbători ale creștinilor ortodocși. Acolo, la Catedrală, echipa noatsră de filmare a surprins și astăzi scenariul clasic deja de nerespectare a normelor anti-Covid. Asta deși, pe 26 martie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o hotărâre în care au fost stipulate inclusiv normele după care ar trebui să se desfășoare slujbele bisericești. Practic, niciun punct din respectiva hotărâre nu s-a respectat: numărul de persoane din biserică nu era limitat, la intrare nu se lua termometria, iar de distanţa fizică de siguranţă de minimum 2 metri între persoanele participante la slujbă nici vorbă. Bineînțeles, erau și unii oameni care alegeau colțuri mai puțin aglomerate, pentru a se ruga, iar asta era și o scuză pentru a nu purta masca de protecție. Și mai iresponsabili s-au dovedit a fi oamenii în momentul în care s-au început a îmbulzi, pentru a primi sfânta împărtășanie.

Am încercat să aflăm de ce nu poartă masca de protecție, pe timp de pandemie. Și dacă unii oameni și-o puneau, atunci când vedeau echipa noastră de filmare, alții nici măcar nu o scoteau din buzunar ori încercau să ne evite. Ba mai mult, un bărbat chiar a încercat să ne ia microfonul.

Oamenii care ne-au vorbit la cameră și-au manifestat dezacordul față de obligativitatea de a purta masca în biserică. Unii ne-au argumentat că pe ei îi protejează puterea Duhului Sfânt, alții ne-au spus că nu cred în existența virusului.

De Buna Vestire, creștinii ortodocși, care țin post, au dezlegare la pește. Prin urmare, la Piața Centrală, în hala de pește, am găsit mare îmbulzeală. Atât oamenii care țin post, cât și cei care fac abstracție de canoanele bisericii, ne-au spus că, astăzi, în meniu, vor avea pește, deoarece așa au auzită că făceau părinții și bunicii lor, la această sărbătoare.

În popor se mai spune că dezlegarea la pește, în acestă zi, nu este doar pentru hrană, ci pentru a fi sănătoși ca peștele, pe tot parcursul anului.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!