Agenția de autorizare a medicamentelor din Slovacia, a doua țară din UE care a comandat vaccinul Sputnik V, a anunțat că nu a primit suficiente date despre vaccinul rusesc pentru a putea decide asupra beneficiilor și riscurilor sale. Chiar dacă au fost deja comandate 200 000 de doze de vaccin, niciuna nu a fost administrată în Slovacia. Autoritățile din această țară realizează propria evaluare privind eficacitatea și siguranța vaccinului.

SUKL, agenția națională de medicamente a Slovaciei, afirmă că a examinat documentația, a inspectat fabricile în care este produs vaccinul și a finalizat 11 dintre cele 14 teste de laborator planificate, ultimele 3 nefiind esențiale pentru stabilirea concluziilor.

„Agenția a trimis în 30 martie 2021 un raport de evaluare oficial Ministerului Sănătății în care a afirmat că nu este posibilă formularea unei concluzii asupra echilibrului dintre beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik V”, a afirmat agenția într-un răspuns transmis prin email agenției Reuters.

Decizia s-a datorat „cantității lipsă de date de la producător, inconsecvenței formularelor privind dozajul și imposibilității de a compara reciproc loturile folosite în diferite studii și țări”, a adăugat SUKL (Institul de Stat al medicamentelor).

Agenția a evitat însă să răspundă unei întrebări privind informația apărută în presa slovacă potrivit căreia lotul de vaccinuri Sputnik V trimis în această țară nu a fost identic cu cel folosit într-un test clinic ale cărui rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Fostul premier Igor Matovic, a luat decizia privind achiziționarea dozelor fără a se consulta cu partenerii de guvernare. În urma acestui fapt, Matovic a demisionat.

Două milioane de doze reprezintă un număr semnificativ pentru țara cu o populație de 5,5 milioane de persoane, însă niciun alt lot după cel inițial nu a mai ajuns în această țară.

Ministerul slovac al sănătății a refuzat să comenteze asupra subiectului, afirmând că încă așteaptă rezultatele celor 3 teste de laborator rămase.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!