/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Agenția de medicamente din Slovacia refuză autorizarea vaccinului Sputnik V. Autoritățile realizează o evaluare individuală

missing
08 aprilie 2021, ora 09:34

Agenția de autorizare a medicamentelor din Slovacia, a doua țară din UE care a comandat vaccinul Sputnik V, a anunțat că nu a primit suficiente date despre vaccinul rusesc pentru a putea decide asupra beneficiilor și riscurilor sale. Chiar dacă au fost deja comandate 200 000 de doze de vaccin, niciuna nu a fost administrată în Slovacia. Autoritățile din această țară realizează propria evaluare privind eficacitatea și siguranța vaccinului.

SUKL, agenția națională de medicamente a Slovaciei, afirmă că a examinat documentația, a inspectat fabricile în care este produs vaccinul și a finalizat 11 dintre cele 14 teste de laborator planificate, ultimele 3 nefiind esențiale pentru stabilirea concluziilor.

„Agenția a trimis în 30 martie 2021 un raport de evaluare oficial Ministerului Sănătății în care a afirmat că nu este posibilă formularea unei concluzii asupra echilibrului dintre beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik V”, a afirmat agenția într-un răspuns transmis prin email agenției Reuters.

Decizia s-a datorat „cantității lipsă de date de la producător, inconsecvenței formularelor privind dozajul și imposibilității de a compara reciproc loturile folosite în diferite studii și țări”, a adăugat SUKL (Institul de Stat al medicamentelor).

Agenția a evitat însă să răspundă unei întrebări privind informația apărută în presa slovacă potrivit căreia lotul de vaccinuri Sputnik V trimis în această țară nu a fost identic cu cel folosit într-un test clinic ale cărui rezultate au fost publicate în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

Fostul premier Igor Matovic, a luat decizia privind achiziționarea dozelor fără a se consulta cu partenerii de guvernare. În urma acestui fapt, Matovic a demisionat.

Două milioane de doze reprezintă un număr semnificativ pentru țara cu o populație de 5,5 milioane de persoane, însă niciun alt lot după cel inițial nu a mai ajuns în această țară.

Ministerul slovac al sănătății a refuzat să comenteze asupra subiectului, afirmând că încă așteaptă rezultatele celor 3 teste de laborator rămase.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram