Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, spune că a luat act de scrisoarea experților români care au solicitat Guvernului României să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova. Totodată, oficialul a explicat detaliile privind aplicarea unei astfel de mecanis, adică includerea tuturor cetățenilor R. Moldova în programul românesc de vaccinare. 

„Nu pot să spun nici da nici nu. Am observat și am luat și o notă cu deosebit interes de această petiție. Știu că a fost inițiată de un grup de experți din România, de data aceasta. Petiția cu siguranță a ajuns în atenția înaltelor autorități române, care precis o vor analiza și vor vedea în ce măsură putem face posibil un astfel de gest pentru absolut toți cetățenii Republicii Moldova. Însă, până a ajunge acolo, trebuie să ținem cont de unele aspecte de dreptului internațional. Actul medical și sănătatea publică sunt lucruri importante ale autorităților naționale”, a declarat oficialul în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

În continuare, ambasadorul României la Chișinău a menționat că „dacă România își asumă un astfel de demers pentru cetățeni, trebuie să vedem ce acte trebuie să semnăm pentru acest lucru”.

Amintim că o scrisoarea în acest sens a fost adresată către prim-ministrul român, Florin Cîţu, viceprim-ministrul, Dan Barna, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu și ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Semnatarii cer includerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova în programul românesc de vaccinare. Cei care susțin această inițiativă pot semna și o petiție.

„Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalţi locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetăţenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceştia, fiind adesea membri ai aceleiași familii. Există destule situaţii în care un soţ are dublă cetăţenie iar celălalt nu; ori în care părinţii mai în vârstă nu au apucat să-şi redobândească cetăţenia română, însă copiii lor da. Se crează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieţii – între persoane care îşi duc traiul împreună”, spun experții.

Un grup de experți solicită includerea tuturor cetățenilor R. Moldova în programul românesc de vaccinare

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!