Cetățenii se vor putea vaccina contra cost împotriva noului coronavirus, în clinicile private, până la sfârșitul lunii aprilie. Premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi, a declarat că vor fi făcute modificări de ordin juridic în acest sens. 

În data de 8 aprilie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, funcționarul a spus că: „până la sfârșitul lunii aprilie va fi deschisă posibilitatea aceasta din punct de vedere juridic, dar nu sunt sigur că până la sfârșitul lunii aprilie agenții economici vor reuși să identifice pe piața internațională loturi disponibile pentru vânzare”.

Premierul în exercițiu a declarat că la Guvern s-au purtat discuții ca agenții economici să poată achiziționa vaccinuri în cazul în care identifică loturi necesare pe piața internațională. Însă, pentru ca acest proces să fie facilitat, Agenția Medicamentului trebuie să înregistreze prețurile de export ale vaccinurilor.

„Același Sputnik-V, la producător costă cinci, șase euro per doză, iar prețul de export este însă 9,90. Agenția Medicamentului trebuie să ia în considerație acest cost și taxele ulterioare”, a precizat Aureliu Ciocoi.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost extinsă pe data de 31 martie curent, pentru contingentele de persoane incluse la etapa a doua de vaccinare, conform Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19.

Astfel, alături de lucrătorii medicali, sunt vaccinate și persoanele cu vârsta de peste 60 ani, persoanele cu comorbidități și persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care au comorbidități pentru care infecția COVID-19 prezintă un risc sporit a formelor grave și decesului.

Selectarea persoanelor eligibile pentru vaccinare se realizează de către medicul de familie, în urma evaluării listei de persoane aflate la evidență și în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin.

Prioritar sunt vaccinate persoanele care au patologii de fon, precum boli cardio-vasculare cronice, arterioscleroză vasculară, hipertensiune arterială, boli bronho-pulmonare cronice, boli cerebro-vasculare cronice, boli renale cronice, diabet zaharat, boală renală cronică la dializă, obezitate, deficiențe imune severe, tumori maligne și persoanele cu vârsta de peste 60 ani.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!