/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ CSJ și-a revizuit propria decizie și a dat câștig de cauză Partidului „Patria”, scos din cursa pentru parlamentarele din 2014

missing
08 aprilie 2021, ora 17:47

Victorie la Curtea Supremă de Justiție pentru Partidul „Patria”, pe listele căruia Renato Usatîi s-a înscris în anul 2014 pentru un fotoliu de deputat. CSJ și-a anulat propria decizie luată în urmă cu aproape șapte ani, precum și pe cea a Comisiei Electorală Centrală și Curții de Apel Chișinău de a exclude atunci formațiunea politică din cursa pentru parlamentare. 

Hotărârea instanței prevede că solicitarea Comisiei Electorale Centrale de a anula înregistrarea Partidului Politic „Patria” în alegerile parlamentare a fost una ilegală, nu s-a bazat pe probe și încalcă drepturile cetățenilor la alegeri libere.

În noiembrie 2014, în baza unei sesizări de la poliție, Partidul „Patria” a fost acuzat că a folosit în campania electorală mijloace bănești cu proveniență din străinătate. Curtea de Apel a decis a doua zi scoaterea formațiuniii din cursa electorală. În noaptea dintre 27 și 28 noiembrie Renato Usatîi a părăsit teritoriul Republicii Moldova, plecând la Moscova și publicând un mesaj video în care afirma că se teme că autoritățile Republicii Moldova intenționează să îl aresteze. Pe 28 noiembrie CSJ a respins recursul înaintat de partidul „Patria” față de hotărârea Curții de Apel Chișinău, definitivând exluderea formațiunii din cursa electorală. Usatîi a revenit în mai 2015 și s-a înregistrat în cursa pentru fotoliul de primar de Bălți. Renato Usatîi deține în prezent al doilea mandat de primar al capitaeli de nord a țării.

În august anul trecut, Partidul „Patria” a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Judecătorii au ajuns la concluzia că Partidul „Patria”, al cărei cap de listă a fost Renato Usatîi, a fost exclus ilegal din cursa pentru alegerile parlamentare din 2014.

„Excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului, și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare”, se arată în decizia CEDO.

Curtea a acordat partidului reclamant 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral și 8 000 euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram