Magistrații Înaltei Curți au declarat inadmisibilă sesizarea depusă de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitrul Alaiba, care a cerut să fie declarată neconstituțională o prevedere din legea bugetului pentru anul 2021. Decizia a fost pronunțată pe 8 aprilie curent. 

Alesul poporului a solicitat magistraților să fie declarată neconstituțională prevederea care reglementează acumularea mijloacelor financiare la bugetul de stat din aplicarea amenzilor și sancțiunilor. Magistrații și-au motivat decizia de a declara inadmisibilă sesizarea prin faptul că Curtea nu deține competența de a verifica dacă sursele stabilite de Guvern în legile bugetare sunt certe.

„Verificarea acestui aspect ține de competența constituțională a Parlamentului, care aprobă bugetul de stat și exercită controlul asupra lui, reglementează prin lege modul de formare, administrare și utilizare a resurselor financiare ale statului, precum și a impozitelor, taxelor și altor venituri ale bugetului de stat”, se arată în decizia Curții.

Menționăm că în bugetul de stat pentru anul 2021, la capitolul venituri, a fost inclusă o linie bugetară separată: amenzi și sancțiuni, în sumă de 300 de milioane de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!