Vicepreședintele Parlamentului din partea Platformei DA spune că situația din agricultură este una dezastruoasă, iar fermierii riscă anul acesta să rămână practic fără subvenții, în cazul în care nu vor fi rectificări bugetare. 

Alexandru Slusari a scris pe rețelele sociale că potrivit informațiilor recepționate de la Agenția Intervenții și Plăți în Agricultură, din 1,1 miliarde lei din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii, circa 800 de milioane vor fi achitate pentru datoriile anului 2020, iar peste 200 de milioane de lei sunt destinate startup-urilor și dezvoltării rurale. Astfel, pentru subvenționarea activităților agricole în acest an rămân sub 100 de milioane de lei.

„Situația este dezastruoasă! Nu are cine rectifica bugetul și nu are de unde să identifice bani pentru majorarea bugetului pentru fermieri în condițiile unui Guvern interimar, obosit de această viață politică”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Agricultura R. Moldova este la pământ anul acest din cauza secetei. Datele prezentate de către Biroul Național de Statistică (BNS) arată în perioada ianuarie – septembrie curent, producția vegetală s-a redus cu 35,5%, față de aceeași perioadă din anul trecut.

Cele mai afectat de secetă s-a dovedit a fi porumbul. Recolta din acest an s-a micșorat cu peste 71%. De asemenea, cu peste 46 la sută s-a redus recolta de soia, floarea soarelui și grâu de toamnă și primăvară.

De secetă s-a dovedit a fi afectată și vița de vie. Recolta de struguri s-a micșorat cu 37%. Tot cu peste 30% s-a redus recolta de sfeclă de zahăr și orz de toamnă și primăvară. Mai rezistente condițiilor climaterice s-au dovedit a fi rapița și pomii fructiferi.

Micșorarea producției globale agricole a fost determinată și de scăderea producției animaliere cu 2,8%. Producția de ouă s-a micșorat cu 7,1%, iar de lapte cu 13,1%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!