Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) au înregistrat în Parlament proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

Autorii inițiativei sunt deputații: Corneliu Furculiță, Vlad Batrîncea, Bogdan Tîrdea, Petru Burduja, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco și Adrian Lebedinschi. Aceștia spun că Comisia va monitoriza acțiunile organelor competente de soluționarea cazului pentru a fi identificate carențele din legislația națională.

„Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova”, spun autorii.

Comisia de anchetă va prezenta în decurs de 60 de zile raportul în plenul Parlamentului. Autorii propun ca în componența comisiei vor intra nouă deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău. Poliția a pornit un proces penal pe acest caz.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat într-un briefing de presă că o persoană a fost deja reținută, însă nu a oferit detalii. Voicu a precizat în schimb că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina. Președintele Maia Sandu a cerut MAI și SIS „acțiuni imediate” în acest caz. Poliția a confirmat că mașina cu care ar fi fost răpit Nicolae Ceaus, a fost găsită într-o curte din cartierul Poșta Veche.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a anunțat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Nicolae Ceaus. Amintim că soția acestuia a spus recent într-un interviu că magistratul intenționa să se întoarcă la Kiev.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!