Proiectul de lege prin care deputații socialiști au solicitat iarăși anularea „legii miliardului” a fost susținut în Parlament în prima lectură. Asta deși Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a anulat o asemenea lege adoptată în luna decembrie 2020.

Întrucât Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu o reacție ostilă și partenerii externi au criticat această inițiativă, deputatul Platformei DA Igor Munteanu l-a întrebat pe autorul proiectului Petru Burduja dacă a luat în calcul cele menționate. Drept replică, deputatul socialist a spus că a studiat foarte minuțios istoricul fraudării sistemului bancar.

„Nu există niciun partid politic în acest Parlament care nu a promis că va face tot posibil pentru a anula legea miliardului. De aceea, vă îndemn să susțineți această inițiativă. Sper că de această dată nu vor fi eroi care vor merge la CCM, iar Parlamentul va susține în prima lectură acest proiect”, a spus președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor, Corneliu Furculiță.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba s-a adresat către socialiști și a spus că: „Dacă vă interesează unde este miliardul întrebați de colegii de alianță. Dragi socialiști, nici în iubita voastră Rusia nimeni nu se bagă la rezervele băncii naționale. Eu îmi exprim marea speranță că această lege va fi declarată neconstituțională și a doua oară”.

„Nu cred că trebuie să ne învinuiți că noi împreună cu socialiștii vrem astfel să înrăutățim relația cu Fondul Monetar Internațional (FMI)”, a spus deputatul partidului „Șor” Denis Ulanov.

„Domnul Ulanov, dar în 2013 – 2014, să vă povestesc cum Ilan Șor, Stanislav Buza și o a treia persoană au dat în trei luni creditele neperformante, asta cum a fost?”, a întrebat deputatul Platformei DA Alexandru Slusari.

Cel dintâi proiect privind abrogarea legii din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile stat a fost înaintat în Parlament de deputații socialiști Bogdat Țîrdea, Petru Burduja, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță, fiind votat pe 16 decembrie 2020, în ședința în care au participat doar deputații din Partidul „Șor” și PSRM.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!