/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

„Îmi exprim reticența față de procedura de dizolvare a Parlamentului”. Greceanîi a adresat un demers la Curtea Constituțională 

09 aprilie 2021, ora 12:41

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat, astăzi, 9 aprilie, Curții Constituționale a Republicii Moldova un demers prin care solicită interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

„Democrația și regimul democratic se caracterizează prin anumite trăsături esențiale, iar fundamentul acesteia este pluralismul politic și principiul majorității. În aceste condiții, exprim reticența în raport cu intenția președintelui Republicii Moldova de a iniția procedura dizolvării Parlamentului, manifestată prin sesizarea nr. 71 f din 29 martie 2021 cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a”, se arată în sesizare.

Totodată, Zinaida Greceanîi menționează că „în contextul enunțat, dat fiind impactul major al speței atât pentru societate, cât și pentru statul de drept, în vederea obținerii unei opinii echidistante, de înaltă calificare în chestiuni constituționale, marcată prestigios de lipsa emoțiilor politice, consider eminamente necesar și Vă solicit respectuos interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința subiectului relatat în Sesizarea nr.71 f/2021.

„Remarc faptul că, în situații reprobabile, Republica Moldova a apelat la înalta expertiză a Comisiei pentru obținerea avizelor amicus curiae asupra unor chestiuni de drept constituțional comparat și internațional, în special subliniez Opiniile nr.954 din 24 iunie 2019, și nr.886 din 19 iunie 2017. Finalmente, exprim apelul spre edificarea unui stat de drept, în spiritul unui proces, a unei opere comune a autorităților publice centrale, a puterii locale autonome și a fiecărui cetățean în parte. Or, numai prin manifestarea unei voințe adevărate de a trăi într-un stat de drept acesta va exista și va putea fi considerat ca atare”, se mai precizează în demers.

Pe data de 29 martie curent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut să fie examinate circumstanțele privind dizolvarea Legislativului.

„Așa cum prevede Constituția am avut consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în legătura cu situația politică și, eventuala, dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eșuat să aleagă un Guvern din două încercări, iar de la demisia Guvernului Chicu au trecut trei luni. Ca și experții în drept constituțional, consider că sunt întrunite circumstanțele legale pentru dizolvarea Parlamentului”, a declarat atunci Maia Sandu.

Tot pe 29 martie, s-au finalizat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Discuțiile au demarat vineri, 26 martie, după ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului Grosu. Igor Grosu, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum.

Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram