/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Ultima oră! A fost constituită Comisia parlamentară care va examina cazul judecătorului Nicolae Ceaus

missing
09 aprilie 2021, ora 12:16

Cazul judecătorului ucrainean Nicole Ceaus, răpit în orașul Chișinău, va fi examinat de către o Comisie de anchetă parlamentară. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost votat la ședința de vineri a Legislativului. Președintele comisiei a fost ales legislatorul Platformei DA Vasile Năstase. 

În timp ce subiectul era dezbătut în plenul Parlamentului, deputatul Pro Moldova Andrian Candu a spus că în urma acestui incident șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) trebuia să-și dea demisia.

Legislatorul Platformei DA Liviu Vovc a declarat că: „Întâi de toate ar trebui să chemăm la raport directorul SIS, șeful Poliției de Frontieră și ministrul Afacerilor Interne, de ce nu au reacționat. Mai întâi trebuie de audiat, iar apoi de constituit Comisia”.

Deputatul democrat Alexandru Jizdan a propus ca Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică să-i audieze în decursul unei săptămâni pe responsabilii care au fost menționați mai sus.

De partea cealaltă, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Mihai Popșoi a spus că astfel autorii proiectului de constituire a Comisiei, deputații socialiști, încearcă să dea vina pe cineva în acest incident. „Ministrul Voicu nu va raportat despre acest caz?”, a întrebat deputatul.

Drept replică, președintele fracțiunii socialiștilor, Cornel Furculiță, a spus că: „degeaba vă agitați. În această comisie vor fi deputații tuturor fracțiunilor, iar noi nu pretindem la președinție”.

În acest context, deputatul Alexandru Slusari a propus a președinția Comisei să fie atribuită fracțiunii Platforma DA, mai exact deputatului Vasile Năstase. Colega sa de fracțiune Maria Ciobanu i-a luat peste picior pe socialiști și a sugerat ca președintele fracțiunii să fie deputatul socialist Ștefan Gațcan.

Alexandru Slusari a mai propus ca atribuțiile comisiei să fie extinse, astfel încât să fie examinat și cazul răpirii profesorilor turci, însă inițiativa nu a întrunit numărul suficient de voturi.

Proiectul prevede că Comisia are la dispoziție 60 de zile pentru a antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, a audia părțile și persoanele implicate și a veni cu un raport în fața Parlamentului, însă deputații au propus ca termenul să fie micșorat până la 30 de zile.

Comisia urmează a fi formată din nouă membri.

Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău. Poliția a pornit un proces penal pe acest caz.

Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat într-un briefing de presă că o persoană a fost deja reținută, însă nu a oferit detalii. Voicu a precizat în schimb că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina. Președintele Maia Sandu a cerut MAI și SIS „acțiuni imediate” în acest caz. Poliția a confirmat că mașina cu care ar fi fost răpit Nicolae Ceaus, a fost găsită într-o curte din cartierul Poșta Veche.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a anunțat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Nicolae Ceaus. Amintim că soția acestuia a spus recent într-un interviu că magistratul intenționa să se întoarcă la Kiev.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram