/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/VIDEO/ Se vor vaccina sau nu deputații în etapa a doua? Subiectul a provocat replici tăioase în Parlament

missing
09 aprilie 2021, ora 18:27

Schimb de replici tăioase între deputați, în timp ce discutau în plen, dacă să se vaccineze sau nu în etapa a doua. Unii aleși ai poporului au declarat că vor mai aștepta, iar alții i-au contrazis, spunând că trebuie vaccinați deputații în vârstă și cei cu comorbidități. „Mai bine nu furam noi miliardul, ca să ajungă mai mulți bani pentru medicină”, a declarat democratul Dumitru Diacov. Despre faptul că deputații ar putea fi în curând vaccinați s-a aflat, ieri, când secretariatul Parlamentului a început să pregătească o listă cu doritori. Se întâmplă în situația în care, deocamdată, nu au fost imunizate toate cadrele medicale din țară, iar campania de vaccinare decurge lent. Până în prezent, au fost vaccinați puțin peste 50 de mii de oameni.

„Cei care suferă de boli, profesorii să fie cei care beneficiază de vaccin, mai ales că sunt puține, iar noi să ne mai așteptăm rândul”, a spus deputatul PAS, Igr Grosu.

„Deputații trebuie să aștepte, atunci când toată populația va avea acces la vaccinuri”, a spus deputatul socialist Vlad Batrâncea.

„Se umflă urechile de populism. Doamne ferește! Chiar și acum, cu declarațiile acestea. Noi mai bine nu furam miliardul și dădeam banii ăștia la medicină”, a spus democratul Dumitru Diacov.

„Eu propun tuturor colegilor să terminați acest PR ieftin. Că noi suntem eroi, că facem declarații…”, a spus Alexandru Slusari de la Partidul Platforma DA.

Alți deputați au declarat, însă, că nu este vorba doar despre declarații populiste, ci mai degrabă despre necesitatea vaccinării aleșilor poporului care sunt în categoria de risc, indiferent de ce ar zice alții.

„Vă rog mult să încheiați speculațiile. Deputații sunt oameni și dacă au comorbidități, să meargă la vaccinare”, a spus Ruxanda Glavan deputat Plarforma „Pentru Moldova”.

Iar unii aleși ai poporului au declarat că mai bine se vor vaccina în țara vecină sau în mediul privat, pentru a nu irosi dozele disponibile pentru populație, oferite de stat.

„Unii colegi de-ai noștri în România s-au vaccinat, alții, probabil, vor merge prin alte părți. Atunci când statul nu lucrează, fiecare pe cont propriu, din păcate”, a spus deputatul „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari.

„Avem în jur de 14-15 mii de elevi care trebuie vaccinați, pentru a avea acces la BAC. Sunt probleme stringente care trebuie să le rezolvăm, mai puțin când trebuie vaccinat deputatul”, a spus deputata PAS, Veronica Roșca.

Ieri, deputații au primit pe poșta electronică o scrisoare din partea Secretariatului Parlamentului, în care s-a anunțat că se pregătește o listă cu numele deputaților, care vor să fie imunizați cu serul AstraZeneca împotriva virusului. Potrivit textului de pe email, cei care vor să fie incluși în listă, sunt îndemnați să trimită datele personale, până în data de 12 aprilie. Totodată, responsabilii au publicat un comunicat prin care argumentează că acțiunea este o etapă preparatorie necesară și recomandată de Ministerul Sănătății pentru estimarea numărului necesar de doze, modalitatea și graficul de vaccinare. Potrivit planului de imunizare, angajații Parlamentului sunt eligibili pentru a fi imunizați anti-COVID la etapa a doua de vaccinare, însă au prioritate, totuși, persoanele în vârstă, cele cu comorbidități și profesorii. De la începutul pandemiei, 145 de deputați și angajați ai Parlamentului au fost infectați cu noul tip de coronavirus. Iar recent, cel puțin 5 deputați moldoveni s-au vaccinat anti-Covid în România, datorită faptului că dețin și cetățenia acestei țări. Este vorba despre deputații Octavian Țîcu, Iurie Reniță, Maria Ciobanu, Andrian Candu și Monica Babuc. Iar deputatul Partidului Democrat Ion Leucă a recunoscut că a fost imunizat în spitalul din Glodeni, întrucât, potrivit lui, ar fi fost invitat de medicul de familie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram