/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ De la mic la mare. Mai mulți cetățeni au strâns gunoiul de pe marginea lacului din Dănceni

missing
10 aprilie 2021, ora 22:00

Marea curățenie de primăvară! Mai mulți chișinăuieni, dar și locuitori din satul Danceni s-au adunat, astăzi, pe malul lacului, unde au strâns gunoiul aruncat la o groapă neautorizată. Localnicii din preajmă spun că sunt nevoiți să arunce gunoiul acolo pentru că autoritățile locale nu îl colectează. De cealaltă parte, primăria Dănceni spune că de vină e birocrația.

De la mic la mare, mai mulți chișinăuieni, dar și localnici din Vila Dolca s-au adunat să strângă gunoiul de pe marginea lacului din Dănceni, dar și cel depozitat într-o groapă neatorizată din preajmă. Echipați cu mănuși și saci, oamenii s-au adunat de dimineață la acțiunea de salubrizare. Acolo l-am găsit și pe Alexandru Tilionaru, un neamț stabilit în Moldova de mai bine de 10 ani. El spune că, în fiecare dimineață când merge la Chișinău, ia cu el puga de gunoi și o aruncă în prima pubelă, din cauza că zona de vile unde locuiește nu este deservită de către autorități. Bărbatul afirmă că aceasta este o soluție mai bună decât să arunci gunoiul la nimereală.

Bărbatul mai spune că în Germania, o astfel de zonă lângă lac este considerată de top și oamenii nu-și permit să arunce gunoiul la nimereală sau, și mai grav, să o transforme în gunoiște.

Oamenii care locuiesc în zonă ne-au spus că până acum trei ani, în acest loc era o groapă autorizată de gunoi, fapt ce ar explica de ce oamenii continuă să depoziteze aici deșeurile. Ei spun că primăria ar trebui să rezolve această problemă.

La acțiunea de salubrizare am întâlnit și familii întregi. Unii participanți și-au luat și copiii. Și aceste două fetițe s-au arătat indignate de faptul că oamenii aruncă deșeurile pe unde apucă și distrug, astfel, natura. “Am spus să venim și noi cu părinții noștri să ajutăm. Vrem să dăm o mână de ajutor și vrem să fie curat și nu murdărie.

Primarul satului Dânceni ne-a spus că problema este veche, iar zona de vile din preajmă, care nu este deservită de autorități, are statut special, de aceea, gunoiul nu poate fi colectat.

Inițiativa de a salubriza această zonă vine de la un bărbat din capitală care spune că se plimba prin zonă și a văzut mizeria de acolo, fapt ce l-a motivat să organizeze această acțiune.

Gunoiul adunat de acești oameni a fost transportat la singura uzină de sortare a deșeurilor din capitală, iar transportul a fost asigurat de către companie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram