/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Miei îngrășați pentru masa de Paști. Care este costul unui kg de carne la piață

missing
10 aprilie 2021, ora 22:33

Pe măsură ce se apropie sărbătoarea Învierii Domnului, crescătorii de oi încep să-și facă socotelile. Ei spun că, din cauza secetei de anul trecut, care le-a redus din rezervele de furaje, prețul pentru un kilogram de carne de miel a crescut cu aproximativ 10 lei. Chiar și așa, comenzi sunt multe, iar cel mai des acestea se fac pe internet. La o stâna din localitatea Crasnoarmeiscoe din raionul Hâncești, în familia unor crescători de ovine, comenzile au început să fie deja adunate, iar producția va fi livrată în ajun de Paști.

La vreo 80 de km depărtare de Chișinău, în localitatea Crasnoarmeiscoe din raionul Hâncești, i-am cunoscut pe frații Irina Ucgec și Veaceslav Cavliuc, dar și pe tatăl lor Anatolie. De mai bine de 20 de ani, cei trei muncesc la stână, pentru a dezvolta o afacere de familie. Creșterea oilor, dar și a caprelor le aduce nu doar venit, dar și plăcere. În prezent turma lor numără peste 250 de animale, care zilnic sunt îngrijite, hrănite, iar de curând, sunt scoase la plimbare pe câmp.

În zonă sunt puține pășuni, dar și ciobani buni este greu de găsit, spune nea Anatolie. Vladimir este unul dintre cei trei ciobani, care îi ajută în afacerea lor. El iubește oile și le cunoaște cel mai bine, atunci când sunt bolnave. De la vârsta de nouă ani, stâna i-a devenit a doua casă.

Irina se ocupă de vânzarea cărnii și a brânzeturilor. Anul trecut, înainte de Paști, ea spune că au vândut în jur de 300 de miei. În acest an, sărbătoarea Învierii va fi cu două săptămâni mai târziu, așa că și mieii sunt lăsați la îngrășat, înainte de a ajunge printre bucatele mesei de sărbătoare. Un kilogram de carne de miel este vândut cu 100 de lei. Și asta pentru că hrana este scumpă, iar seceta din anul trecut le-a redus din rezervele de furaje, spun ei.

Mieii crescuți de familia Cavliuc sunt în vânzare anul împrejur. De nelipsit șunt și brânza, și laptele.

Cel mai mic miel care ajunge în vânzare are în jur de patru kilograme și costă patru sute de lei, iar pentru un miel de aproape 12 kilograme, prețul poate să ajungă și până la 1200 de lei. Livrarea produselor este gratuită, iar mieii ajung la destinație gata curățiți pentru a fi băgați la cuptor.

Pe piață, prețul unui kilogram de carne de miel, variază între 80 și 100 de lei. În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Învierea Domnului pe data de 2 mai, cu aproape o lună mai târziu decât creștinii catolici și cu 13 zile mai târziu decât anul trecut.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram