Persoanele testate pozitiv la COVID-19 trebuie să aibă parte de sprijin psihologic, se arată în Protocolul Clinic Național „Infecția cu coronavirus de tip nou”, care a fost astăzi actualizat. Printre noile actualizări se arată că înainte de externare pacienții cu COVID-19 se vor examina pentru necesitățile de reabilitare, pentru a facilita referirea ulterioară.

Potrivit informațiilor din document, pacienților cu forme ușoare de COVID-19 nu li se recomandă indicarea terapiei cu antibiotice sau administrarea acestora cu scop profilactic.

În document se mai menționează că pacienții cu COVID-19 se vor investiga activ în vederea depistării maladiilor infecțioase concomitente, iar în cadrul traseului de îngrijire, se vor lua în considerare coinfecțiile (gripa, alte infecții respiratorii acute, TBC), precum și/sau bolile cronice.

Totodată, pacienţilor care au indicaţii, tratamentul cu Remdesivir li se va administra cât mai precoce (la 1-6 zi a maladiei), inclusiv și anticoagulante.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Protocolul actualizat în baza celor mai recente informații disponibile la nivel mondial privind tratamentului pacienților cu COVID-19, în scopul îmbunătățirii managementului cazurilor de COVID-19.

Documentul a fost elaborat de grupul de lucru al MSMPS, constituit din specialiști ai Comisiilor de specialitate ale Ministerului, cadre didactice din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și medici epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Protocolul clinic național „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, ediția a V-a, a fost elaborat pe baza celor mai actuale recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și bunele practici internaționale bazate pe evidențe disponibile privind infecția cu COVID-19 și va servi drept document de referință pentru elaborarea protocoalelor clinice instituționale, conform nivelului instituțiilor medico-sanitare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!