/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/DOC/ „Regulile de dizolvare a Parlamentului sunt interpretate de CC”. Răspunsul secretarei Consiliului Europei, după solicitarea lui Greceanîi 

missing
13 aprilie 2021, ora 12:16

Secretara Generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a expediat un răspuns la demersul pe care l-a adresat anterior președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a anunțat că îl va remite Curții Constituționale.

„Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 1 aprilie, căreia i-am acordat toată atenția. După cum cunoașteți, Consiliul Europei atribuie cea mai mare importanță respectării democrației și statului de drept, pentru care constituționalismul este un principiu fundamental. Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție”, se menționează în document.

Într-un comunicat publicat pe pagina Parlamentului, se menționează „în cadrul unei convorbiri telefonice Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat cele menționate în răspunsul său. Marija Pejčinović Burić a menționat că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției”.

Totodată, în răspunsul secretarei Consiliului Europei se arată că „în același timp, țin să subliniez că este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora. Acest fapt mă determină să fac apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre”.

Anterior, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Amintim că anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că, la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului. În aceste condiții, șefa statului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Parlamentului.  Sesizarea Maiei Sandu urmează să fie examinată joi, 15 aprilie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram