/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Cum comentează Maia Sandu răspunsul secretarei Consiliului Europei, care a venit după adresarea Zinaidei Greceanîi

missing
14 aprilie 2021, ora 12:42

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat scrisoarea secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, care a expediat un răspuns la demersul pe care l-a adresat anterior președinta Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi. 

Referindu-se la cele menționate în răspunsul oficial, Maia Sandu spune că „această scrisoare de la Consiliul Europei spune același lucru pe care îl spunem și noi. Curtea Constituțională decide dacă se întrunesc condițiile de dizolvare a Parlamentului în baza Constituției. O spun și experții în drept că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Încă un lucru pe care îl spune această scrisoare este că dizolvarea Parlamentului este ultima soluție, pentru această criză. Și ea este ultima soluție, pentru că de mult timp suntem în această situație”.

„Ceea ce vedem noi în viața politică din Republica Moldova confirmă acest lucru – că acest Parlament nu este funcțional, s-au încercat tot felul de coaliții. Vedem că legile pe care le aprobă încalcă prevederile legale, se aprobă legi fără avizul Guvernului, care nu sunt constituționale”, a menționat șefa statului în cadrul unei emisiuni de la Cotidianul.

Ieri, 13 aprilie, pe pagina oficială a Legislativului, acolo unde a fost publicată scrisoarea, a mai fost publicat un comunicat unde se menționează că „Consiliul Europei a confirmat poziția sa anterioară – Parlamentul nu poate fi dizolvat dacă exista majoritate parlamentară. Despre aceasta se menționează în răspunsul Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, la demersul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi”.

Asta deși secretara generală a Consiliului Europei a precizat în răspuns că: „Regulile de formare a Guvernului și de dizolvare a Parlamentului sunt stipulate în Constituție și interpretate de Curtea Constituțională. În Republica Moldova, acestea au făcut și obiectul unui aviz al Comisiei de la Veneția (CDL-AD(2019)012). În aviz se sublinia că dizolvarea unui parlament ales prin alegeri libere și echitabile pentru exprimarea voinței poporului este o măsură de ultim recurs care nu poate fi luată în mod facil ci doar respectând spiritul și litera Constituției. Notez, în această privință, că Curtea Constituțională a fost sesizată privind chestiunea existenței condițiilor care justifică dizolvarea Parlamentului, în sensul articolului 135 din Constituție”.

Mai mult, în răspunsul secretarei Consiliului Europei se preciza că „în același timp, țin să subliniez că este esențial, într-un stat democratic, ca toate instituțiile sale să coopereze în mod loial în exercitarea prerogativelor constituționale ale acestora. Acest fapt mă determină să fac apel la simțul responsabilității tuturor instituțiilor și tuturor părților interesate din Republica Moldova pentru a evita o criză constituțională, ceea ce este cu atât mai necesar în perioada actuală, marcată de criza sanitară care afectează toate Statele noastre Membre”.

Amintim că după ce Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care a cerut să fie stabilit dacă sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvare Parlamentului, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a solicitat Curții Constituționale interpelarea avizului amicus curiae al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram