/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Gorbaciov le cere preşedinţilor Putin şi Biden să organizeze cât mai curând un summit în vederea „normalizării relaţiilor”

missing
14 aprilie 2021, ora 11:01

Ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut marţi preşedinţilor Rusiei, Vladimir Putin, şi Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, să organizeze cât mai curând un summit în vederea normalizării relaţiilor bilaterale, transmite EFE.

„Salut propunerea preşedintelui SUA, Joe Biden, privind organizarea unei reuniuni ruso-americane la cel mai înalt nivel”, a declarat Gorbaciov pentru agenţia rusă Interfax.

Gorbaciov, care a împlinit în martie 90 de ani, a amintit că ”în repetate rânduri” le-a cerut liderilor celor două superputeri să se întâlnească, deoarece ”doar astfel se poate începe construcţia unei noi relaţii bilaterale”.

„Cu atât mai mult cu cât ţările noastre au experienţă. Mă refer la întâlnirile mele cu preşedintele (american Ronald) Reagan la Geneva şi Reykjavik”, a amintit fostul lider sovietic, subliniind că „nu este timp de pierdut” şi că este nevoie „să se acţioneze fără întârziere, să se transmită ordinele corespunzătoare ambasadorilor şi miniştrilor de externe pentru a începe pregătirile pentru summit”.

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt ‘într-o terţă ţară’ în „următoarele luni” pentru „a clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”.

În caz că o astfel de întâlnire va avea loc, aceasta ar fi prima reuniune la nivel înalt între liderii din cele două ţări după întrevederea dintre Putin şi fostul preşedinte republican Donald Trump, care a avut loc la Helsinki în iulie 2018.

Şeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a apreciat că propunerea lui Biden reprezintă ”un pas de la confruntare la dialog”.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat constant în ultimii ani, cu toate că sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, în 2016, a creat multe aşteptări în Rusia.

După învestirea lui Joe Biden, în ianuarie 2020, ambele ţări au prelungit ultimul tratat privind armele atomice între cele două superputeri nucleare, Noul START, însă recent preşedintele american l-a numit asasin pe Putin, ceea ce a făcut Moscova să-şi cheme ambasadorul de la Washington pentru consultări.

Totodată, în ultimele săptămâni, Joe Biden i-a transmis omologului ucrainean Volodimir Zelenski sprijinul său în faţa a ceea ce el a numit agresiunea Rusiei în Donbas şi a criticat mobilizarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram