/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ministerul de Externe ar fi cerut ridicarea imunității atașatului militar al Ucrainei în R. Moldova

14 aprilie 2021, ora 11:51

Ministerul de Externe ar fi trimis o notă Ambasadei Ucrainei la Chișinău în legătură cu răpirea ex-judecătorului Nicolae Ceaus, scrie newsmaker.md. Autoritățile moldovenești ar fi cerut să fie ridicată imunitatea diplomatică atașatului militar al misiunii diplomatice și să fie permisă cercetarea mașinii acestuia. 

Potrivit sursei citate, asta rezultă din memorandumul transmis la Kiev de către ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko. În document, ambasadorul mai relatează că președinta, Maia Sandu,  a încercat de două ori să ia legătura cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, dar fără rezultat.

Memorandumul ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova trimis Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei ar fi intrat in posesia liderul Partidului nostru, Renato Usatîi. Politicianul a refuzat să numească sursa care i-a oferit documentul, dar a menționat că este una de încredere.

Redacția a solicitat o reacția de la Ministerul Afacerilor Externe la acest subiect. Reprezentanții instituției au spus că se abțin de la comentarii și că vor emite comunicate sau precizări de presă, când vor avea informații relevante.

„Pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Respectiv, informațiile actualizate vor fi făcute publice de către organul de anchetă”, spun reprezentanții ministerului.

Menționăm că șefa statului a respins acuzațiile precum că ar fi fost implicată în răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicoale Ceaus. În cadrul unei emisiuni live, Maia Sandu a declarat că angajații Serviciului Vamal nu ar fi funcționat conform protocolului sau ar fi făcut abuz în serviciu atunci atunci când ex-judecătorul a părăsit Republica Moldova, traversând frontiera cu Ucraina.

Amintim că judecătorul ucrainean Mikola Ceaus a fost răpit chiar în centrul Chișinăului pe data de 3 aprilie. Peste două zile, șefa statului a făcut un apel către toate instituțiile statului să întreprindă măsuri urgente pentru clarificarea situației.

Mai târziu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a venit cu mai multe detalii în acest sens, declarând că cei care l-au răpit ar fi cetățeni străini și că aceștia au reușit să traverseze frontiera Republicii Moldova cu Ucraina.

Nicole Ceaus s-a ascuns în R. Moldova ani la rând, pentru că în Ucraina este suspectat de corupție. El spera să obțină azil politic și să evite extrădarea, cerută insistent de Kiev.

Acest caz este investigat de o Comisie parlamentară. O hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 9 aprilie curent de către Legislativ. Comisia formată din nouă deputați și condusă de Vasile Năstase, deputat al Platformei DA, are la dispoziție 60 de zile pentru a audia părțile implicate și pentru a veni cu un raport în fața deputaților.

Pe 13 aprilie, ministrul de Interne, directorul Serviciului de Informații și Securitate și șeful Poliției de Frontieră, au fost audiați în cadrul Comisiei de anchetă privind circumstanțele răpirii ex-judecătorului Nicolae Ceaus. Audieri vor avea loc și astăzi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram