Reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate și cei ai Ministerului de Interne au fost audiați astăzi la Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică, pe cazul răpirii magistratului ucrainean Nicolae Ceaus. Audierile au avut loc cu ușile închise.

„Iar informațiile care au fost prezentate nu pot fi publicate, deoarece Legea cu privire la secretul de stat nu ne permite asta. Totuși, nu am aflat prea multe, iar unele întrebări rămân în continuare fără răspuns”, a scris deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții Procuraturii Generale ar fi refuzat să participe la audieri.

„Cu această ocazie, am constatat că unele instituții ale statului sunt mai active decât celelalte. Altele sunt pasive sau chiar refuză orice colaborare privind acest caz revoltător”, a menționat Sergiu Sîrbu.

„În mod subiectiv, se creează impresia că cineva încearcă să mușamalizeze cazul Ceaus. Sper să greșesc, dar dacă se va demonstra faptul că unele instituții ale statului au vreo implicare în răpirea judecătorului ucrainean, atunci este extrem de grav. Noi suntem interesați ca adevărul despre acest caz să iasă la iveală cât mai curând. Totodată, vrem ca instituțiile responsabile să-și facă onest meseria și să ne asigure că putem trăi în siguranță”, a adăugat Sîrbu.

Judecătorul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău în urmă cu două săptămâni și jumătate. Poliția a pornit un proces penal pe acest caz, care va fi investigat și de o comisie parlamentară specială, din care fac parte nouă membri. Potrivit ministrului de Interne, Pavel Voicu, o persoană a fost reținută. Nu au fost însă oferite detalii despre identitatea acesteia. Voicu a precizat în schimb că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina. Mașina cu care a fost răpit Ceaus a fost descoperită abandonată într-o curte din cartierul Poșta Veche.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a anunțat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Nicolae Ceaus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!