/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 806: Paradă cu arme atomice, vizită surpriză și rucsac de urgență! Rusia o acuză pe Maia Sandu

Sumă exorbitantă! 6,8 miliarde de dolari - datoriile Tiraspolului pentru gazele naturale livrate de „Gazprom”

missing
14 aprilie 2021, ora 12:31

Datoriile regiunii transnistrene pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie aproape 6,8 miliarde de dolari. Despre aceasta a anunțat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unor audieri publice desfășurate de către Comisia de control al finanțelor a Parlamentului.

Datoria aparține în special SRL „Tiraspoltransgaz”. Potrivit lui Vadim Ceban, există un proiect de acord intre acționari care oferă soluții în problema datoriei respective, însă nu poate fi abordat în lipsa unui Guvern plenipotențiar în Republica Moldova.

„Este o platformă de discuție la nivel de acționari și noi suntem gata sa acordăm tot suportul necesar pentru a aborda acest subiect. Foarte mult va depinde, inclusiv, de aceea cum va fi reglementată problema transnistreană”, a declarat președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”.

Potrivit informațiilor prezentate de Vadim Ceban, în prezent, datoriile malului drept al Nistrului pentru gazele naturale livrate de concernul „Gazprom” constituie cca 715 milioane de dolari cu penalități, care revin în principal întreprinderilor termoelectrice. Există un mecanism de stingere a datoriilor și posibilități de lichidare a acestora într-o perioadă foarte scurtă, a menționat Vadim Ceban.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice Igor Munteanu a remarcat deschiderea administrației SA „Moldovagaz” pentru a discuta subiectul datoriilor consumatorilor din Republica Moldova, inclusiv celor de pe malul stâng al Nistrului.

„Problema acestei sume uriașe trebuie să fie tratată cu maximă vigilență, rezolvarea acesteia necesită un efort consistent nu doar al acționarilor SA „Moldovagaz”, ci și al autorităților statului”, a specificat deputatul.

Potrivit președintelui Comisiei, soluția trebuie să fie echitabilă față de cetățenii Republicii Moldova și legală sub aspectul obligațiilor întreprinderilor față de statul în care sunt înregistrate.

La ședință au mai fost discutate subiecte, precum administrarea acțiunilor statului în cadrul SA „Moldovagaz”, tarifele pentru gazele naturale, sursele alternative de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova, precum și perspectiva alinierii țării noastre la Pachetul Energetic III al Uniunii Europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram