/DOC/ „Bugetul nu e culiocul vostru”. În pofida criticilor și acuzațiilor, proiectul PSRM privind compensarea cheltuielilor la energie a fost votat 

missing
16 aprilie 2021, ora 11:22

Inițiativa socialiștilor care prevede compensarea plăților la energie electrică pentru două luni, adică pe perioada stării de urgență, a stârnit critici dure, acuzații, replici acide și discuții îndelungate în plenul Parlamentului. Mai mulți deputați și-au arătat nedumerirea față de prevederile proiectului, spunând că beneficiarii inițiativei ar fi trebuit să fie cetățenii simpli, dar nu și cei care au venituri mult prea mari. 

Chiar și așa, după mai multe discuții, proiectul socialiștilor a fost votat în prima lectură. În timpul examinării, acuzațiile au fost din plin, la fel ca și criticile.

„Înțeleg că această sala va fi plină de populism în următoarele săptămâni. Nu vă întreb de unde luați bani, nu vă întreb despre faptul că majorați datoria din buget. Vreau să știu de ce propuneți această compensare și pentru un grup de oameni care trăiesc bine mersi. Vrem ca șefii ANRE, BNM să nu moară de foame? De ce nu ați mers diferențiat, astfel ca banii să fie alocați celor care are au nevoie”, a menționat deputatul Platformei DA Alexandr Slusari.

„Va fi îngreunat acest proces de a ajunge banii. E un aspect nobil. Este o idee de consolidare, să nu-i împărțim în ai noștri și ai voștri. Vrem să o facem sincer”, a menționat deputatul socialist Petru Burduja, unul dintre autorii proiectului.

Ulterior, Slusari a spus că Platforma DA va susține proiectul, dacă acesta va fi modificat. În context, Burduja a spus că la lectura a doua vor fi acceptate mai multe amendamente.

„Vreau să înțeleg. Din bugetul Republicii Moldova trebuie să compensăm cheltuielile dumneavoastră? De ce cetățenii cu salarii mici trebuie să ne compenseze prețurile la electricitate”, l-a întrebat deputatul PAS Dan Perciu pe socialistul Burduja.

„Ce ține de noi rămâne o întrebare. Cetățenii care au contribuit la buget au nevoie de un ajutor. Cei care au pierdut locurile de muncă merită un ajutor”, a menționat Burduja.

„Identificați oamenii care au nevoie. Dați banii țintit prin intermediul ajutoarelor sociale. Suntem în campanie electorală. Sunt proiecte care vor fi votate în prima lectură și nu o să mai ajungă în lectura a doua”, a menționat liderul fracțiunii PD, Pavel Filip.

„Văd apăsate microfoanele celor care nu vor vota. Este o măsură care poate fi votată. Vă îndemn pe toți să susțineți proiectul. Cerem aplicarea articolului 108”, a intervenit liderul fracțiunii parlamentare a PSRM Corneliu Furculiță.

Deputatul Octavian Țîcu la fel a criticat propunerea, calificând-o drept „populistă”. „Luați din banii din Bahamas și culioacele liderului vostru Dodon”, a spus Țîcu.

„Luați-vă rămas bun de la Parlament. Pentru că nu o să vă mai ascultăm. Există la voi o concurență privind titluri de știri”, a spus în replică Vlad Batrîncea.

Și Mihai Popșoi, deputat PAS, s-a arătat nedumerit de propunerea examinată în plen. „Luați bani de la săraci și dați la bogați. Dragostea oamenilor nu o poți cumpăra”, a menționat Popșoi referindu-se la proiectul PSRM.

Într-o luare de cuvânt, deputatul PAS Dumitru Alaiba a spus că „astăzi, avem un fel de propunere de fură, dar dă și nouă. Nu vă este rușine să violați bugetul și banul statului? Uneori nu am cuvinte despre ce se întâmplă aici. Sub așa intenții s-au delapidat bani. Bugetul nu este culiocul vostru”.

În replică, Furculiță a spus că „dacă nu furați miliardul, la bătrâni puteam da mult mai mult”.

„Nu știu dacă ați înțeles ce ați spus acolo la tribună”, a spus deputata Partidului „Șor” Marina Tauber, după luarea de cuvânt a deputatului Alaiba.

Precizăm că proiectul a fost înregistrat în Parlament pe data de 14 aprilie curent. Potrivit prevederilor, statul va acoperi cheltuielile pentru facturile la energia electrică pe perioada stării de urgență pentru toți consumatorii casnici. Astfel, cheltuielile medii lunare pentru un consumator casnic au fost calculate la suma de 214 de lei, ceea ce înseamnă 428 de lei pentru februarie-martie. Suma totală a alocațiilor ce urmează a fi transmise este de aproape 533 de milioane de lei.

Vedeți mai jos proiectul deputaților socialiști: 


Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram