„Decizia de săptămână trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”. Este reacția Uniunii Europene în legătură cu avizul Curții Constituționale din 15 aprilie curent, prin care au fost constatate circumstanțele privind dizolvarea Legislativului de la Chișinău. 

În context, Uniunea Europeană susține că așteaptă ca actorii politici de la Chișinău să respecte decizia Înaltei Curți.

„Decizia de săptămână trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită. UE se așteaptă ca toți actorii politici să îl urmeze. Atacurile împotriva Curții și a diplomaților UE sunt inacceptabile, fiind o deviere de la nevoia de reforme reale”, a postat pe Twitter Peter Stano, purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Joi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole. Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și urmează să fie publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.

Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că va semna un decret privind dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor parlamentare.

După decizia CC, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că nu recunoaște avizul și formațiunea sa politică lucrează la un proiect de lege prin care va cere demisia celor trei judecători CC.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!