/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Un post al Poliției Rutiere, lăsat uitării de ani buni, ar putea fi transformat într-un laborator modern pentru UTM

missing
19 aprilie 2021, ora 08:05

Un post fix al Poliției Rutiere, lăsat uitării de ani buni, ar putea prinde viață. Acesta ar urma să se transforme într-un laborator modern pentru studenții de la UTM. Un proiect în acest sens este pus la cale de Universitatea Tehnică a Moldovei și Ministerul de Interne. Laboratorul ar urma să fie dotat cu echipamente speciale care ar permite colectarea datelor din trafic. Deocamdată nu se știe cât ar costa acest lucru, iar autorii proiectului spun că sunt abia la studiul de fezabilitate.

STAND-UP: CĂTĂLIN GORIA, reporter Tv8: „Această construcție, abadonată de ani buni, se transformă, pe zi ce trece, în ruine. Scarile din metal au inceput sa rugineasca, lemnul a putrezit demult, iar din geamuri au ramas doar țăndări. A rămas în picioare doar constructia din beton armat, cunoscută pe vremuri ca post fix de poliție, unde, cândva, polițistii rutieri vegheau traficul de aici”.

Ideea creării unui laborator de colectare de date din trafic, în locul fostului post de poliție rutieră, care se află în apropiere de sensul giratoriu de la Cricova i-a venit șefului observatorului de siguranță rutieră din cadrul UTM, Ilie Bricicaru și secretarului General al MAI Ianuș Erhan.

Bricicaru susține că laboratorul ar urma să fie dotat cu echipamente performante ce vor permite colectarea datelor din trafic pentru diferite studii. Totodată, potrivit lui, laboratorul va juca un rol important în formarea viitorilor ingineri, care vor putea aplica cunoștințele în practică.

Și pentru că, sunt abia la început de cale, nu a fost calculat un buget care ar acoperi toate cheltuielele de renovare și dotare a laboratorului.

Posturile fixe ale poliției rutiere au fost lichidate în 2011, printr-un ordin emis de Ministrul de Interne de atunci Alexei Roibu. Roibu spunea că această acţiune face parte din reforma Ministerului de Interne şi că în nicio ţară europeană nu există asemenea posturi de poliţie. Ulterior, terenurile unde erau situate posturile de poliţie au fost date în arendă unor agenţi economici pentru construcţia unor benzinării, saloane auto sau cafenele. Primăria Chişinău a constat că, la înregistrarea terenurilor, s-a făcut uz de o procedură ilegală, atacând în judecătă reprezentanţii MAI şi ai Agenţiei Cadastru.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram