/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Concursul pentru funcția de judecător la CC, tergiversat? Ce cred candidații Bolea, Cîrnaț și Arseni

missing
20 aprilie 2021, ora 17:28

Concursul anunțat la începutul lunii martie de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională ar fi tergiversat în mod intenționat. În opinia avocatului Tedor Cîrnaț, care aspiră la acest fotoliu, CSM „trage de timp” în condițiile în care nu se grăbește să stabilească o dată la care să aibă loc concursul propriu – zis, sub pretextul restricțiilor dictate de pandemia de COVID – 19. Cîrnaț crede că această amânare va duce la pierderea încrederii din partea cetățenilor.

„CSM era obligat ca în termen de 15 zile după ce locul a devenit vacant să organizeze acest concurs și să desemneze un judecător la Curtea Constituțională, pentru ca instituția să fie completă, obiectivă și plenifuncțională. Orice tergiversare de desemnare a unui judecător la CC trezește dubii”, a menționat Cîrnaț.

Candidatul la funcția de judecător la CC spune că nu crede în obiectivitatea celor care fac în prezent parte din Consiliul Superior al Magistraturii.

„Se trage de timp, dar scopul nu are legătură cu pandemia și starea de urgență, fiindcă concursurile pentru asemeneqa funcții nu necesită amânare. Concursul e din start eșuat. Odată ce ești desemnat drept membru CSM, ești obligat ca în termenul legal să desemnezi un candidat la funcția de judecător la CC”, a mai spus avocatul.

O părere asemănătoare are deputatul socialist Vasile Bolea, și el candidat înscris în cursa pentru fotoliul de magistrat la CC.

„CSM este deja peste termen, deoarece conform legislației ei au 15 zile de la stabilirea circumstanțelor respective privind declararea vacanței unui judecător să numească altul. Astăzi, dacă suntem în 20 aprilie, deja au trecut două luni dacă nu greșesc. Cert este că lucrurile ar fi trebuit să se miște mai repede”, ne-a spus Bolea.

Alexandru Arseni, conferențiar universitar, candidat la funcția de judecător la CC, are însă o altă părere. Potrivit acestuia, Consiliul Superior al Magistraturii este singurul în drept să ia decizii legate de concursul de la CC, iar acestea trebuie respectate.

„Condițiile de concurs pentru suplinirea funcției de judecător la CC sunt stabilite de CSM pentru a asigura o transparență și o selectare în conformitate cu cerințele statului de judecător la CC, de aceea, toate prevederile stabilite de consiliu sunt îndreptate pentru a asigura anume acest proces. Se încadrează în argumentele necesare pentru procesul de selectare. Prea multe aprecieri negative s-au dat pe marginea instituției care prezintă o ramură a puterii de stat și anume cea judecătorească”, consideră Arseni.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marți, 20 aprilie, că concursul pentru funcția de magistrat la Curtea Constituțională se va desfășura în conformitate cu criteriile expuse în Hotărârea din 16 iulie 2019, care presupune experiența profesională în domeniul juridic, reputația, dar și apartenența politică a candidatului. Pentru au votat 10 magistrați ai CSM.

„Adoptăm o hotărâre prin care concursul se va desfășura în conformitate cu cele expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile și să le acceptăm pe cele expuse în hotărârea din iulie 2019. Ulterior o să revenim la data și procedura prin care vom desemna un judecător la CC”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

„Luând în calcul situația pandemică, este clar că noi nu suntem în condiția de a desfășura concursul. Având în vedere că este necesar de a asigura fiecărui participant dar și nouă un spațiu de 4 metri pătrați, de care nu dispunem, și ședința nu poate dura mai multe de 60 de minute. Ei sunt 15 candidați, înseamnă că o să dureze mult mai mult acea ședință”, a precizat Gafton.

La fotoliul de judecător la Curtea Constituțională aspiră 16 candidați, printre care deputatul socialist Vasile Bolea, conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu. Funcția a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a anunțat săptămâna trecută un demers adresat Consiliului Superior al Magistraturii privind urgentarea numirii unui judecător al Curții Constituționale. Astăzi, Nagacevschi a mers la ședința CSM să ceară magistraților să grăbească procedura, însă nu a fost lăsat să participe, fiind acuzat de magistrați de imixtiune în activitatea CSM, în condițiile în care interimatul nu i-ar permite să participe la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram