Concursul pentru funcția de magistrat la Curtea Constituțională se va desfășura în conformitate cu criteriile expuse în Hotărârea din 16 iulie 2019, care presupune experiența profesională în domeniul juridic, reputația, dar și apartenența politică a candidatului. Decizia a fost luată marți, 20 aprilie, la Consiliul Superior al Magistraturii și a fost susținută de zece membri ai CSM.
„Adoptăm o hotărâre prin care concursul se va desfășura în conformitate cu cele expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile și să le acceptăm pe cele expuse în hotărârea din iulie 2019. Ulterior o să revenim la data și procedura prin care vom desemna un judecător la CC”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.
Magistratul Ion Crețu a declarat abținere, întrucât aspiră la fotoliul de judecător la Curtea Constituțională. CSM va decide ulterior când va avea loc concursul.
„Luând în calcul situația pandemică, este clar că noi nu suntem în condiția de a desfășura concursul. Având în vedere că este necesar de a asigura fiecărui participant dar și nouă un spațiu de 4 metri pătrați, de care nu dispunem, și ședința nu poate dura mai multe de 60 de minute. Ei sunt 15 candidați, înseamnă că o să dureze mult mai mult acea ședință”, a precizat Gafton.
La fotoliul de judecător la Curtea Constituțională aspiră 16 candidați, printre care deputatul socialist Vasile Bolea, conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu. Funcția a rămas vacantă după decesul magistratului Eduard Ababei.
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a anunțat săptămâna trecută un demers adresat Consiliului Superior al Magistraturii privind urgentarea numirii unui judecător al Curții Constituționale. Astăzi, Nagacevschi a mers la ședința CSM să ceară magistraților să grăbească procedura, însă nu a fost lăsat să participe, fiind acuzat de magistrați de imixtiune în activitatea CSM, în condițiile în care interimatul nu i-ar permite să participe la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.