/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri”: Trecută de 90 de ani, o fostă moașă din satul Moara de Piatră, încă mai poartă de grija fiului ei

missing
21 aprilie 2021, ora 19:10

În satul Moara de Piatră, eroina campaniei noastre, mătușa Maria, este cunoscuta ca moașa satului. Cât se afla în putere, a ajutat zeci de copii să vină pe lume, în siguranță. Însă, acea perioadă plină din viața ei a rămas undeva tare departe, rătăcind printre amintiri. Astăzi, la cei 91 de ani ai ei bătrâna continuă să aibă grijă de fiul ei, pensionar și el, și are o singură dorință – să ieșim cât mai curând din pandemie, care i-a făcut pe vârstnici mai singuratici, mai vulnerabili și mai triști.

Gospodăria doamnei Maria se află chiar pe mijlocul unei străduțe unde domină doar case bătrânești. Pe vremuri, această mahala, formată din familii tinere, aflate la început de cale, era plină de voie bună. De ani buni însă, peste ea s-a așternut o liniște ca de mormânt. Știa de vizita noastră. Așa că, ne aștepta nerăbdătoare la fereastră. Rar se zărește vreun chip de om pe acest drum.

Ne-a invitat în locuința ei, construită încă din lut. Veche, dar îngrijită. Casa înseamnă o tindă și o odaie, în care abia am încăput și noi.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Mi-e strâmt, mie rușine…Plita, lejanca, dar nu am ce să fac”.

Lucrurile aranjate cu grijă au o viață aproape la fel de lungă ca cea a stăpânei.

„Iacă facem ceai, aici. Balonul e dincolo, în tindă.”

Când vrea să scape de țiuitul din urechi, își găsește alinarea în radiou.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Radioul…fără el foarte greu. Aș vrea un televizor. Trebuie bani, dar nu ajung. Pensia nu ajunge.”

Pensia mizeră, ce se pierde ca apa în nisip, este drama multor vârstnici din această țară. Au muncit o viața, cu gândul că la bătrânețe statul le va purta de grijă. A lucrat mult și mătușa Maria, chiar și după ce a ieșit la pensie. Mai mult din dragoste pentru copii și pentru emoțiile de nedescris când un nou-născut vine pe lume.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Tare mi-au fost dragi copiii. Să-i vedeți cum îi puneam și îi cântăream. Foarte frumos”

Pentru că mulți ani a fost moașa satului, mătușa Maria așa și este cunoscută în localitatea ei. Nu este este o meserie mai frumoasă decât cea de moașă, este convinsă ea. A făcut cea mai bună echipă cu soțul ei, care era felcer. De 17 ani însă nu mai este printre noi.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Lumea pe noi ne chema. Noaptea, iarna, pe glod așa ne duceam. Și ma uitam trebuie să chem doctorul sau puteam și noi să ajutăm”.

Ca fostă angajată a sistemului medical, fosta moașă este întristată când aude că pandemia le curmă viața celor pe care i-a ajutat să vină pe lume.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Când aud de un bolnav imediat… mă întreb de ce a murit. Da cum așa?”

Rostește rugăciuni pentru cei care sunt în suferință și speră că Cel de Sus îi va întări.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Greu, unde-i mărunt nu văd, dar mă mai iau”.

Trecută deja de 90 de ani, femeia are doar o singură dorință.

Maria REMLEANSCAIA, PENSIONARĂ: „Sănătate și boala asta să nu fie. Mai mult nu îmi doresc nimic.”

Sănătate își dorește și pentru fiul ei, pensionar și el, de care are grijă și astăzi, din cauza unor probleme de sănătate.

Ne-am luat rămas bun, iar când am ajuns la poartă și-a amintit că a uitat ceva: ca o bunică grijulie, din pensia mică, ne-a strecurat dulciuri și biscuiți ca pentru propriii nepoți, pe care nu a mai apucat să-i aibă.

***

Doritorii de a se implica și de a dona, o pot face pe platforma sprijina.md, Paypal Facebook. 

Patreon.com/tv8moldova – toate donațiile noilor patroni ai tv8 din luna aprilie vor fi redirecționate către fondul campaniei „Bătrânii noștri”.

În cazul în care doriți să contribuiți cu donație fizică cum ar fi produse alimentare, produse de igienă și/sau haine, acestea pot fi aduse la Casa Presei (Chișinău, str. A. Pușkin 22, etajul 4, of. 400C). Pe parcursul acestei săptămâni, voluntarii echipei „Laolaltă” vă vor aștepta în fiecare seară, între orele 17:00 – 20:00. Persoană de contact: Steliana Rudco, telefon: 0782 71 414.

Pentru a evita escrocheriile sau strângerile ilegale de fonduri pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”, TV8 anunță că „LAOLALTA” este singura asociație abilitată să colecteze donațiile.

Vă mulțumim pentru generozitate!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram