Deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice va sancționată. Un proiect de lege care prevede introducerea amenzilor a fost votată în lectura a doua. Astfel, amenda aplicată persoanei fizice ar putea ajunge până 1250 de lei, iar cea aplicată persoanei cu funcție de răspundere ar putea fi de până la 2500 de lei.

Conform proiectului, amenda pentru persoanele juridice va constitui de la 50 (2500 de lei)  la 100 de unități convenționale (5000 de lei).

Proiectul prevede introducerea unor modificări la Codul Contravențional în vederea sancționării deconectării instalațiilor de utilizare ale consumatorilor de la rețeaua electrică, până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile, calculat de la data recepționării confirmate în scris a preavizului de deconectare, expediat după neachitarea energiei electrice curente, emise și expediate către consumator, de către furnizorul de energie electrică.

Potrivit autorilor, introducerea interdicțiilor este necesară inclusiv pentru armonizarea cadrului legal. Mai mult decât atât, prezentul proiect este necesar pentru susținerea consumatorilor energiei electrice afectați de actuala criză provocată de COVID-19, care a generat deja scăderea veniturilor, or racordarea la energia electrică implică costuri suplimentare, se menționează în nota informativă la proiect.

Un proiect în acest sens a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați ai Fracțiunii PSRM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!