Cetățenii moldoveni care muncesc legal în Spania ar putea primi prestații sociale. Persoanele care au activat legal vor avea posibilitate să-și exercite în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul în care vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului.

În perioada 21-22 aprilie 2021 are loc cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului. Negocierile au loc în format online conform comunicatului de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

Acordul garantează cetățenilor Republicii Moldova și cetățenilor Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensie și indemnizație de dizabilitate, determinată de accidente de muncă și boli profesionale din partea statului în care persoana a lucrat legal.

În prezent Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova aplică 14 acorduri în domeniul securității sociale bazate pe principii europene de proporționalitate – cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus.

În baza acestor acorduri, 1100 de persoane beneficiază de prestațiile sociale stabilite de CNAS.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!