În zece ani, întreprinderea Calea Ferată din Moldova a fost delapidată de peste un miliard cinci sute de mii de lei. Transportul de pasageri fără bilete, furtul de combustibil și procurarea la preț mult mai mare a unor piese de schimb pentru repararea locomotivelor au dus la prejudicierea întreprinderii. Potrivit raportului privind situația la CFM prezentat astăzi în plenul Parlamentului de către Oleg Lipski, președintele Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată a Moldovei”.

„În doar doi ani, 2018-2019, CFM a fost prejudiciată prin furturi de motorină în valoare de 22 900 000 de lei. Prin alți 64 de milioane de lei, instituția a fost prejudiciată din cauza obiectelor nefinalizate sau executate necalitativ. Acestea nu funcționează și nu aduc nimic. Aici este și tronsonul Cahul Giurgiulești unde au fost folosite 500 milioane de lei. În anul 2009 lucrările s-au stopat, iar calea ferată nu a fost dată în exploatare”, a declarat deputatul Oleg Lipski.

În cadrul prezentării raportului, președintele Comisiei privind situația la CFM a venit cu recomandări pentru Guvernul Republicii Moldova și către Procuratura Generală.

„Noi propunem Guvernului de a asigura eficientizarea Căii Ferate, să asigure o monitorizare riguroasă a achitărilor, marfa voluminoasă să fie transportată prin intermediul căilor ferate nu pe drumuri, astfel încât și CFM să aibă de lucru. Recomandăm Procuraturii Generale examinarea legalității și temeinicii emiterii ordonanței de clasare a cauzelor penale ce au ca obiect investigarea patrimoniului și acțiunile sau inacțiunile angajaților CFM pentru anii 2010-2020. Din 44 de cauze penale deschise, 80% din ele sunt clasate sau închise. Întreprinderea măsurilor pentru recuperarea mijloacelor financiare delapidate de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova”, a menționat președintele Comisiei de anchetă privind situația la CFM.

Totodată, deputatul Oleg Lipski a explicat că inițial, PG a fost deschise 44 de cauze penale, dintre care, în cadrul câtorva cauze penele au fost acuzați mașiniștii pentru furtul de motorină, alte două cauze penale au fost inițiate referitor la atacurile raider asupra CFM și un dosar a fost inițiat privind prețul exagerat la ulei și la câteva piese de rezervă. Acesta explică că din totalul de 44, peste 30 de cauze penale au fost clasate, închise din diferite motive.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!