/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/LIVE FOTO/ Protestul de la Curtea Constituțională continuă. Tot mai mulți oameni ies în stradă

missing
23 aprilie 2021, ora 17:19


Update 17:19 // Tot mai mulți oameni se alătură protestului din fața Curții Constituționale. Oameni își manifestă nemulțumirea față de votul comun al Partidului Socialiștilor și Șor de astăzi din Parlament privind anularea parțială a hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Aceștia au mai votat și numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Înalta Curte.

Update 16:26 // Protestul din fața Curții Constituționale continuă, în ciuda ploii de afară. Manifestanții protestează pașnic, iar traficul rutier din zonă nu a fost oprit. 

Update 15:41 // Tot mai mulți oameni se adună în fața Curții Constituționale. Cu umbrele în mâini, manifestanții spun că au venit în protest să-și manifeste dezacordul față de deciziile de astăzi de la ședința Legislativului.

„Este ilegal votul din Parlament. Pentru ce au făcut astăzi, o să răspundă”, a declarat Dumitru Alaiba.

La protest sunt și mai mulți deputați ai Platformei DA și PAS.

Și liderul Partului Nostru, Renato Usatîi, a venit la manifestația de la CC. „Este o decizie de a salva culiocele. Vrea să demonstreze că el este un lider puternic și poate lua decizii. A văzut că scade în sondaje”, a menționat Usatîi.

Mai mulți oameni protestează în aceste clipe în fața Curții Constituționale. Oamenii au ieșit în stradă în semn de protest după votul de astăzi din Parlament, al deputaților PSRM și Șor, privind retragerea susținerii președintei Curții Constituționale, Domnica Manole. 

„Chemăm oamenii să vină la protest să păzească Curtea de intruși”, a declarat Igor Grosu, liderul PAS.

Igor Grosu a spus că numirea unui nou judecător la CC este ilegală, iar persoană numită trebuia să se opună. „O să stăm cât va fi nevoie. O să rezistă și de data asta. EI se tem de oameni. Data viitoare la Parlament”, a mai spus liderul PAS.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, prezent la protest, a menționat că votul de astăzi nu are niciun efect juridic.

Deputații PSRM și Șor nu s-au oprit doar la votul pentru Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței plenare. Aceștia au votat și pentru numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale  pentru un mandat de 6 ani.

Foto: PAS

Precizăm că astăzi, 23 aprilie, deputații PSRM și Șor au adoptat, cu 53 de voturi, hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Mai mult, aceștia au adoptat declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi ale deputaților.

„Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului potrivit art.60 din Constituția Republicii Moldova, confirmat în această funcție ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica MANOLE, Liuba ȘOVA și Nicolae ROȘCA, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”, se arată în Declarație.

Ședința de astăzi a Legislativului a fost boicotată de PAS și Platforma DA, care au părăsit sala plenului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram