Legislatorii Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei din Partidul „Șor” a votat pentru anularea prin retragere parțială a hotărârii Parlamentului din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecătoarea la Curtea Constituțională (CC). 

Întrebat de deputatul „Pro Moldova” Andrian Candu din ce motiv anume în acest moment cere retragerea acestei hotărâri, or decizia deja a produs efecte, parlamentarul PSRM Vasile Bolea  a spus că: „Acest proiect nu este cu iz politic ci pur juridic, bazat în prevederile Codului administrativ”.

Amintim că doi candidați au fost numiți de conducerea Parlamentului la CC. Pe lângă Domnica Manole, a fost numit și Vladimir Țurcan, ex-deputat socialist.

Știrea inițială: Deputații PSRM cer retragerea hotărârii Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la CC. Un proiect în acest sens a fost introdus în ordinea de zi.

„Prin acest proiect noi aducem în câmpul legal situația care a avut loc în 2019. Toate prevederile legislației în vederea retragerii actului sunt consfințite în acest proiect. Noi considerăm că la acel moment s-a încălcat legislația și acum venim cu rectificări”, a spus deputatul Vasile Bolea, în cadrul unui briefing la Parlament.

Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare a CC prin Hotărârea Parlamentului din 16 august 2019 și este președintă a CC din data de 23 aprilie 2020.

Menționăm că deputații PSRM și Partidului „Șor” au votat declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai CC. Declarația a fost dată citirii de la tribuna Parlamentului de către legislatorul socialist Vasile Bolea. Pentru s-au expus 54 de parlamentari.

Astfel, deputații au cerut demisia a trei judecători ai Înaltei Curți: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Cei trei magistrați au hotărât că sunt circumstanțe pentru dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor anticipate, în urma sesizării depuse de șefa statului, Maia Sandu.

Profesorul în drept Constituțional Teodor Cârnaț consideră că declarația adoptată în Parlament reprezintă un moft politic care pune sub lovitură principiul statului de drept.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!