Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Mai mult, aceștia au adoptat declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi ale deputaților.

„Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului potrivit art.60 din Constituția Republicii Moldova, confirmat în această funcție ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica MANOLE, Liuba ȘOVA și Nicolae ROȘCA, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”, se arată în Declarație.

Ședința de astăzi a Legislativului a fost boicotată de PAS și Platforma DA, care au părăsit sala plenului.