/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ Candu, după votul de astăzi al PSRM-Șor: „Înțeleg supărarea socialiștilor, după avizul CC legat de dizolvarea Parlamentului”

missing
23 aprilie 2021, ora 14:21

Votul de astăzi din Parlament al deputaților PSRM și Partidului Șor în legătură cu anularea prin retragere parțială hotărârii Parlamentului din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită judecătoarea la Curtea Constituțională este riscant și periculos. 

„S-a votat în Parlament anularea mandatului privind numirea doamnei judecător Manole de la Curtea Constituțională. Personal, acum doi ani am fost împotriva acelei numiri, considerând că a fost o numire pe criterii politice, fiind un târg dintre PSRM și Blocul ACUM. Acum doi ani, în Parlament, a fost un concurs câștigat de două persoane considerate profesioniste, cu integritate și, cu regret, acea majoritate a ignorat rezultatele concursului. Acum, însă, după doi ani, socialiștii s-au trezit că acea numire nu este corectă și doamna Manole nu respectă criteriile de profesionalism”, a declarat Andrian Candu.

În context, deputatul „Pro Moldova” a menționat că nimeni nu poate să atace inamovibilitatea membrilor CC și deciziile Înaltei Curți trebuie respectată.

„Odată numiți judecătorii la CC, odată numită doamna Manole în calitate de președinte, actele consumate. Nimeni nu are dreptul să atenteze la inamovibilitatea membrilor Curții Constituționale. Ne plac sau nu ne plac deciziile Curții trebuie respectate. Eu înțeleg supărarea socialiștilor după avizul CC legat de dizolvarea Parlamentului. Supărările politice, gafele și propriile eșecuri nu trebuie să fie plătite prin astfel de gesturi, care sunt extrem de periculoase. Va fi efectul dominoului, se deschide Cutia Pandorei. Dacă azi se face cu judecătorii CC, mâine poți face cu oricine”, a adăugat Candu.

Precizăm că astăzi, 23 aprilie, deputații PSRM și Șor au adoptat, cu 53 de voturi, hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Prin Hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume  Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale.

Mai mult, aceștia au adoptat declarația PSRM cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Hotărârea respectivă a fost votată, astăzi, în cadrul ședinței plenare, cu 54 de voturi ale deputaților.

„Parlamentul Republicii Moldova, în calitatea sa de organ reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului potrivit art.60 din Constituția Republicii Moldova, confirmat în această funcție ca urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, constată cu îngrijorare că unicul organ ce realizează jurisdicția constituțională, Curtea Constituțională este capturată prin acțiunile vădit arbitrare și neconstituționale ale judecătorilor: Domnica MANOLE, Liuba ȘOVA și Nicolae ROȘCA, care prin decizia adoptată au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019”, se arată în Declarație.

Ședința de astăzi a Legislativului a fost boicotată de PAS și Platforma DA, care au părăsit sala plenului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram