/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Ex-ministrul Educației Șarov spune că examenele de Bacalaureat trebuie să se desfășoare în acest an

missing
24 aprilie 2021, ora 21:24

Examenele de Bacalaureat trebuie să se desfășoare în acest an, iar autoritățile trebuie să asigure condițiile necesare pentru ca acestea să aibă loc în siguranță. O spune fostul ministru al Educației, Igor Șarov care este rectorul Universității de Stat din Moldova. Se întâmplă după ce ieri, socialiștii au cerut anularea examenelor de Bacalaureat, pe motiv că elevii nu au fost prezenți fizic la ore, un timp îndelungat. Mai mult, socialiștii susțin că aproape 2500 de elevi din Republica Moldova au trimis o petiţie Ministerului Educaţie prin care cer anularea examenului. Deocamdată, reprezentanții Ministerului Educației nu au venit cu o reacție, în acest sens.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov consideră că procesul de studii pe parcursul anului s-a desfășurat atât cu prezența fizică a elevilor, cât și online, în funcție de modelele care au fost propuse de autorități, astfel, elevii sunt pregătiți de examene.

Reacția fostului ministru al Educației vine după ce socialiștii au anunțat ieri că bacalaureatul trebuie anulat pentru că elevii nu au fost prezenţi la şcoală o perioadă îndelungată, dar şi pentru că ar exista risc de infectare în cazul organizării examenelor.

În același timp, iniţiativa socialiştilor este criticată de deputaţii din opoziţie, care spun că este una populistă și deloc în favoarea elevilor și a profesorilor. Deputaţii PAS consideră că aceasta va avea consecinţe negative, mai ales pentru elevii care și-au făcut deja planuri să plece la studii peste hotare.

Propunerea socialiștilor necesită a fi analizată în ansamblu, afirmă deputatul PD, Igor Vremea. Acesta a mai menționat că nici în România, o decizie finală în acest sens, nu ar exista deocamdată.

Intenția socialiștilor este una politică și mai puțin în beneficiul profesorilor, elevilor, dar și a părinților acestora, este de părere deputatul Platformei DA, Dinu Plângău.

Am încercat să aflăm o reacție și de la reprezentanții Ministerului Educației, însă Secretara de stat în domeniul Educației, Natalia Grâu ne-a recomandat să o contactăm mai întâi pe ministra instituției, Lilia Pogolșa. În cele din urmă, oficiala ne-a răspuns că nu are posibilitate să vorbească cu noi și ne-a închis telefonul. Amintim că, anul trecut, examenele de bacalaureat au fost anulate de Parlament la cererea Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Diplomele au fost eliberate cu o notă finală calculată în baza unei medii a notelor din ultimii ani de liceu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram