Mitropolia Basarabiei solicită revizuirea hotărârii prin care slujbele religioase trebuie să aibă loc în aer liber. Într-o scrisoare deschisă adresată premierului interimar, Aureliu Ciocoi, clericii își manifestă dezacordul față e hotărârea Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică din 22 aprilie, motivând că autoritățile nu s-ar fi consultat cu reprezentanții cultelor. Mai mult de atât, aceștia susțin că această hotărâre este „o sfidare și un atac la adresa întregii Biserici Ortodoxe din țara noastră”.
„Prin prezenta, Vă aducem la cunoștință că, am aflat cu nedumerire despre ultimele hotărâri ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din data de 22.04.2021 prin care s-a decis interzicerea oficierii sfintelor slujbe în incinta locașurilor de cult, în perioada 25.04.2021 – 11.05.2021. Nedumerirea vine din cauza faptului, că atunci când am fost chemați la consultări pentru luarea deciziilor ce privesc cultele am rămas impresionați de deschiderea arătată de către Domnia Voastră și, considerăm că au fost luate cele mai bune decizii, care să contribuie la diminuarea numărului de infectări și, totodată, care să nu afecteze bunul mers al vieții ecleziastice.
Până acum nu au existat biserici care să devină focare de îmbolnăviri, și nimeni nu a demonstrat că lingurița a fost în vriun un caz de îmbolnăvire, sursă a infectării. Toți preoții folosesc lingurița după ce împărtășesc zeci, sute și poate mii de oameni și nici unul nu s–a îmbolnăvit de acolo, de COVID sau alte boli, mai contagioase decât acesta. După logica pandemică, toți preoții ar fi trebuit să fi fost infectați, împreună cu familiile. Și totuși au fost puțini din preoți infectați, dar care nu s-au infectat cu siguranță din biserică, sau de la linguriță. De ce se lovește atunci în linguriță?
Și totuși, preoții nu au intervenit în organizarea, parlamentului, guvernului și a altor instituții, de ce aceste instituții i-au decizii care privesc biserica, fără a o consulta măcar? În toată această perioadă (25.04.2021 – 11.05.2021) se oficiază și alte slujbe, la care nu participă mai mult de 10-20 de persoane. Hotărârea nu dă alternative. De ce? Dacă afară plouă sau e frig și sunt doar câteva persoane prezente, ar trebui totuși să stea afară, pentru a respecta hotărârea? 20 de persoane pot sta, în orice biserică, respectând recomandările sanitare”, se arată în scrisoarea adresată premierului interimar.
Totodată, Mitropolia Basarabiei menționează că reprezentanții Bisericii Ortodoxe au respectat recomandările și deciziile CNESP privind desfășurarea slujbelor religioase, iar decizia autorităților din 22 aprilie „i-a mâhnit pe mulți credincioși”. Mai mult de atât, aceștia cer ca autoritățile să nu intervină în „desfășurarea slujbei de Paște”, aducând exemplul autorităților din România.
„Vrem să știți că apreciem grija autorităților din R. Moldova pentru sănătatea și siguranța cetățenilor, însă, pentru pacea socială, păstrarea unui climat de pace și stabilitate, în aceste momente de încercare, considerăm că este necesară consultarea tuturor factorilor de decizie, inclusiv a reprezentanților celor două mitropolii ortodoxe din R. Moldova, dar și a reprezentanților celorlalte culte.
Noi, în calitate de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, am îndemnat în repetate rânduri, urmare recomandărilor stabilite de către stat și Patriarhia Română, clericii din fiecare comunitate să asigure condiții de rugăciune, respectând regulile de igienă și securitate instituite de autoritățile centrale și locale, iar credincioșii să păstreze un climat de liniște și să intensifice rugăciunea ca bunul Dumnezeu să ne ajute să depășim aceste momente de grea încercare prin care trece societatea noastră.
În acest sens, Vă aducem la cunoștință că, urmare apariției în public a hotărârii menționate, foarte mulți credincioși și-au arătat mâhnirea și întristarea față de măsura luată, prin care sunt privați de dreptul de a participa la cultul divin public în biserici(Sfânta Liturghie) așa cum se întâmplă și în alte țări în spațiile afectate de COVID– 19, ca de exemplu România unde președintele Iohanis a declarat că nu se va amesteca în felul care Biserica va sluji de Paști și că totul se va desfășura după datină. În România ca și în alte țări s-a înțeles și asumat faptul că anul trecut s-a greșit, de ce nu ar face și autoritățile noastre la fel”, se mai arată în scrisoare.
„Considerăm că ar fi bine ca, în cel mai scurt timp, să invitați (dacă timpul permite) reprezentanții cultelor și să reformulați hotărârea, ținând cont și de părerile noastre (totuși amândouă mitropolii reprezentăm aproximativ 96% din populație). Dacă afară vor fi condiții climatice nefavorabile(ploaie, frig, vânt e.t.c.), cine își asumă răspunderea pentru îmbolnăvirea participanților la slujbe afară, de alte afecțiuni decât COVID, gripă sezonieră, răceală ș.a.?
Apreciem măsurile de siguranță care s-au luat, dar considerăm că în privința participării credincioșilor la sfintele slujbe se impune revizuirea acestei hotărâri care să vină în sprijinul credincioșilor de a avea posibilitatea să se roage în biserici, așa cum au făcut-o timp de două mii de ani, în conformitate și cu normele moralei creștine.
Considerăm că revenirea la prevederile Hotărârii 53, care deși sunt restrictive, totuși sunt mult mai aproape de corectitudine. Ar fi un atac de onoare față de credința ortodoxă, pe care o mărturisesc majoritatea cetățenilor țării noastre, față de strămoșii noștri care au mărturisit aceeași credință și față de noi înșine. Semnează: Clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei (și suntem convinși că și ceilalți creștini ortodocși din țară)”, susține Mitropolia Basarabiei”, menționează Mitropolia Basarabiei.
Precizăm că, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au anunțat joi, 22 aprilie, că slujbele religioase se vor desfășura în aer liber, în perioada 25 – 11 aprilie curent. Totodată, marți, 20 aprilie, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că în zilele de sâmbătă și duminică, 17 și 18 aprilie, peste 15 mii de persoane au participat la slujbele religioase, iar în biserici nu toate măsurile sunt respectate. Declarațiile au fost făcute marți, 20 aprilie, după ședința Centrului unic de comandă a stării de urgență.