A fost forfotă și înghesuială astăzi la Catedrala Mitropolitană din Capitală, acolo unde zeci de enoriași au venit să participe la slujba de Florii. Deși ceremonia religioasă a avut loc afară, oamenii au uitat de distanță socială, mai ales atunci când s-au grăbit să sfințească florile și ramurile de salcie.

Ba mai mult, creștinii au făcut coadă până la ușă și s-au împărtășit cu aceeași linguriță. Deși afară am surprins câțiva oameni ai legii, aceștia nu au intervenit deloc pentru a le spune oamenilor să respecte regulile anti epidemice.

Dis-de-dimineață, cu flori și ramuri de salcie în mâini, zeci de creștini sau adunat în fața Catedralei Mitropolitane, acolo unde a avut loc slujba de Florii. Totuși, nu toți cei veniți la biserică purtau masca de protecție. În plină pandemie, oamenii sărutau icoanele, care însă nu erau dezinfectate. Asta chiar dacă au fost puse la dispoziție două sticle cu soluție de dezinfectant, practic nimeni nu le-a utilizat pe parcursul slujbei.

Deși inițial, creștinii stăteau la distanță, așa cum dictează regulile de siguranță împotriva infecției COVID, în momentul în care mitropolitul Vladimir a început să sfințească ramurile de salcie, oamenii au început să se îmbulzească. Procesul de împărtășanie a fost organizat în interiorul lăcașului sfânt, acolo unde oamenii s-au înghesuit și au făcut coadă până în ușă.

Ba mai mult, în plină pandemie, a fost utilizată o singură linguriță pentru toți enoriașii. Am încercat să aflăm de la un preot ce crede el despre faptul că măsurile de siguranță au fost încălcate, însă acesta ne-a ignorat. L-am contactat ulterior, pentru un comentariu, pe secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, care a fost prezent la slujbă, însă acesta nu ne-a răspuns la apel.

Iar polițiștii care supravegheau afară evenimentul nu au intervenit deloc pentru a le spune oamenilor să respecte normele antiepidemice. Mai mult, aceștia nici măcar nu au intrat în biserică să vadă cum are loc împărtășania. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Floriile. I se mai spune și Duminica Patimilor și semnifică intrarea lui Iisus în Ierusalim. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!